< Terug naar overzicht

Al meteen donkere wolken boven loonoverleg

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) pleit voor het gebruik van een inflatieverwachting als alternatief voor het indexsysteem. De vakbonden zijn tegen en zien hierin een slecht begin van de sociale onderhandelingen.

In een aantal weekendkranten pleitte VBO-topman Pieter Timmermans voor een debat over de automatische loonindexering. Hij stelt voor om te vertrekken van een hypothese voor de inflatie voor de komende twee jaar en te onderhandelen wat daar bovenop kan inzake loonsverhoging.

Het voorstel valt niet in goede aarde bij de vakbonden. Zij vinden de uitspraken van Timmermans in de media een slechte opstart voor de tweejaarlijkse loononderhandelingen die in september starten en moeten uitmonden in een nieuw interprofessioneel akkoord.

“Pieter Timmermans schiet ernaast, omdat niet de index het probleem is, maar wel de lasten op arbeid. Er moet meer alternatieve financiering komen via een hogere bijdrage van andere inkomens', zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw ziet de uitspraken als “de zoveelste inbreuk op het systeem dat de koopkracht van de mensen wil behouden.” Hij wijst erop dat het vertrouwen van consumenten en privé-investeerders kan tanen als de koopkracht ondergraven wordt.

Ook Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, vreest voor gevolgen als aan het koopkrachtmechanisme geraakt wordt. “Mensen zijn een beetje angstig en houden nu al de vinger op de knip. Als men nu vanuit het VBO het signaal geeft dat aan de index gemorreld mag worden, zal het van kwaad naar erger gaan”, aldus Vercamst.

Bron: ABVV, ACV, ACLVB, De Morgen, De Standaard, De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen