< Terug naar overzicht

Agoria: tijdelijke werkloosheid redt 20.000 banen

De technologiebedrijven in ons land hebben zwaar te lijden onder de crisis. Sinds het begin van de crisis daalde de omzet met ruim 20 procent. Dat vertaalt zich dit jaar in een verlies van 25.000 banen. Zonder tijdelijke werkloosheid zouden nog eens 20.000 verloren gaan, zo becijferde Agoria.

Eind 2008 verwachtte Agoria voor dit jaar een banenverlies van 10.000 eenheden. De crisis sloeg echter veel harder toe dan verwacht. Na de eerste jaarhelft stond de teller al op 15.900 of een banenverlies van 5,3 procent. Voor de tweede jaarhelft gaan wellicht nog eens 9000 bijkomende banen verloren.

Tijdelijke werkloosheid


De technologiebedrijven deden massaal een beroep op tijdelijke werkloosheid voor hun werknemers. In de eerste jaarhelft werd zelfs een record gevestigd: voor 16 procent van de normale werkdagen van arbeiders werd tijdelijke werkloosheid ingevoerd. In de tweede jaarhelft zal dat aantal wellicht lichtjes zakken tot 14 procent. Agoria berekende dat de tijdelijke werkloosheid voorkwam dat in 2009 nog eens 20.000 banen zouden sneuvelen.
“Dat het systeem kon worden uitgebreid naar de bedienden, is voor een belangrijk deel te danken aan de correcte en constructieve onderhandelingen met de sectorvakbonden”, zegt Paul Soete, gedelegeerd bestuurder van Agoria. “Ook de minister van Arbeid verdient lof voor haar inspanningen om een doorbraak in dit dossier te bereiken. En dankzij de bijzonder efficiënte aanpak van de RVA kon het systeem nog tijdens de zomermaanden operationeel worden.”

Herstel?


Fundamenteel herstel blijft vooralsnog uit. Uit een peiling van Agoria blijkt dat ruim 60 procent van de technologiebedrijven meent dat het dieptepunt van de crisis vandaag nog niet bereikt is. Een kwart verwacht een verdere achteruitgang in 2010, 35 procent voorziet een nulgroei en 40 procent meent dat er volgend jaar opnieuw groei in zicht is.
Omdat de sector de gevolgen van de crisis nog voor een belangrijk deel moet verteren, vraagt Agoria dat het systeem van crisiswerkloosheid voor bedienden wordt verlengd tot eind 2010.
Het kernkabinet gaat hier alvast gedeeltelijk op in. Dinsdag werd duidelijk dat de ministers de Nationale Arbeidsraad voorstellen om de uitbreiding van de technische werkloosheid naar bedienden met zes maanden te verlengen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen