< Terug naar overzicht

Afschaffing maaltijdcheques kost overheid bijna 2 miljard euro

De afschaffing van de maaltijd- en ecocheques zou de federale overheid direct 1,95 miljard euro kosten.

Dat blijkt uit een berekening van de federale overheidsdienst Financiën. De dienst gaat ervan uit dat bij het afschaffen de waarde van de cheques als nettoloon wordt gestort aan de werknemers. Omdat zo’n maatregel voor alle werknemers in loondienst zou gelden en niet alleen voor de loontrekkenden die nu maaltijd- en ecocheques ontvangen, zou de overheid aanzienlijk minder loonbelasting innen.

Daardoor zouden alle bijna vijf miljoen loontrekkenden in ons land in aanmerking komen voor het fiscaal vrijgestelde loon, in plaats van de 1,3 miljoen werknemers die nu maaltijd- of ecocheques ontvangen. Uitgaande van een dagelijkse nettovergoeding van 5,91 euro over 200 dagen per jaar en een marginaal belastingtarief van 45 procent, loopt de overheid daardoor jaarlijks 1,95 miljard euro aan loonbelasting mis.

Het belastingvoordeel alleen toekennen aan de werknemers die nu al eco- en maaltijdcheques ontvangen, zou juridisch onmogelijk zijn, omdat alle werknemers fiscaal gelijk behandeld moeten worden. Bedrijven mogen nu maaltijdcheques toekennen aan werknemers, maar moeten dat niet. Een belastingvrijstelling voor een deel van het brutoloon zou echter direct voor alle werknemers gelden.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen