< Terug naar overzicht

ACV reageert: sociale verkiezingen zijn niet te ontwijken

In een vorig bericht maakten we melding van de interpretatie van de consultancy Ernst & Young als zouden sommige ondernemingen die voor de eerste keer sociale verkiezingen houden, kunnen ontsnappen aan de verplichtingen die daarmee gepaard gaan. Flagrant onjuist, zegt Herman Fonck, hoofd dienst onderneming ACV.

In een reactie op het bericht van Ernst & Young stelt Herman Fonck: “Volgens ons bevat dit artikel flagrante onjuistheden. Het volstaat het eindvonnis van de rechtbank van Nivelles (van vrijdag 13 februari 2003) door te lezen om vast te stellen dat de rechtbank van oordeel is dat de koninklijke besluiten over de sociale verkiezingen van 1978 én de huidige wetgeving moeten worden toegepast. Op geen enkele manier heeft dit tot gevolg dat nieuwe ondernemingen zouden ontsnappen aan verkiezingen. Zelfs het tegendeel is soms waar: de telling van parttimers in 1978 kan ertoe leiden dat ondernemingen die ontsnappen volgens de regels van 2003, wel verplicht zijn verkiezingen te organiseren volgens de regels van 1978. Wijzen we er ook op dat volgens de regels van 1978 ook ondernemingen met tussen 20 en 50 werknemers die voordien een comité hadden, nieuwe verkiezingen moeten organiseren.

Het artikel is voorbarig gebaseerd op een tussenvonnis van de rechtbank en slaat de bal mis, maar zaait wel verwarring. Voor verdere feitelijke elementen verwijzen we naar de analyse bij het ontwerp van reparatiewet en de persmededeling van minister Vandenbroucke.

We betreuren het dat op deze wijze aan stemmingmakerij wordt gedaan. Al is het uiteraard een pluspunt voor de tewerkstelling van consultants en advocaten die hun brood verdienen met procedure-geschillen.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen