< Terug naar overzicht

ACV en Unizo keuren loonakkoord met een ruime meerderheid goed

Ondanks de goedkeuring door het ACV, zal de christelijke bediendebond LBC toch actie voeren tegen het loonakkoord.

Het ACV heeft het loonakkoord met 67 procent van de stemmen goedgekeurd. Toch was de spanning groot. Verschillende onderdelen van de vakbond hadden al hun ongenoegen getoond. Maandagavond verwierp LBC, de belangrijke bediendevleugel van het ACV, het akkoord met 94 procent. Ook de Franstalige CNE is tegen.

Dinsdagavond keurde ook Unizo het ontwerp goed. Al heeft de organisatie belangrijke bedenkingen bij een aantal knelpunten zoals het onaangeroerd laten van het automatisch indexmechanisme en de mogelijke verhoging van de loonkost ten gevolge van de harmonisering arbeiders en bedienden, de blijvende loonkloof met ondermeer Duitsland en de blijvende problematiek van de werkloosheidsvallen.

Eerder keurde ook de werkgeversfederatie VBO het akkoord al goed. Ook het Agro-Front en UCM, stemden eveneens in met het ontwerp. Het is nu uitkijken naar de stemming binnen de socialistische koepel van het ABVV. Daar hebben de metaalbond ABVV-metaal en de bediendebond BBTK al aangegeven dat ze het akkoord niet steunen.

De tegenstand bij de vakbonden is grotendeels te wijten aan de trage vooruitgang in het dossier van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden.

Bron: De Standaard/De Tijd/De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen