< Terug naar overzicht

ACV-delegee Vindevoghel gediscrimineerd

De Brusselse arbeidsrechtbank heeft maandag jl. geoordeeld dat het ontslag van Maria Vindevoghel bij luchthavenafhandelingsbedrijf Flightcare een overtreding was van de antidiscriminatiewet. De ACV-vakbondsvrouw zal echter vrede moeten nemen met een schadevergoeding, want Flightcare neemt haar niet opnieuw in dienst. Het bedrijf is daartoe niet verplicht volgens de Belgische wet.

Maria Vindevoghel werd op 13 juli 2005 ontslagen omdat ze na haar werkuren herhaaldelijk met haar badge op het luchthaventerrein verscheen. Ze was “te pas en te onpas” aanwezig, aldus Flightcare. Het ontslag van deze ACV-vakbondsafgevaardigde leidde tot stakingen in volle vakantieperiode. De bonden spraken over “bedrieglijk ontslag” en zagen de vakbondsactiviteiten van Vindevoghel als ware reden voor haar verwijdering. Toen in september 2005 de directie en de werknemersorganisaties geen een oplossing bereikten voor een wedertewerkstelling, stapten Vindevoghel en het ACV naar de rechtbank.

Ze klopten eerst aan bij de Brusselse arbeidsrechtbank in kortgeding, maar die verklaarde zich in november onbevoegd omdat ze in de kwestie geen dringende reden zag. Vindevoghel was immers al ontslagen, het kwaad was in die zin al geschied. De hete aardappel kwam bij de gewone arbeidsrechtbank terecht, die dus oordeelde dat Flightcare met het ontslag de antidiscriminatiewet schond.

Die uitspraak is voor de vakbonden van grote symbolische betekenis. Het was de eerste keer dat een vakbond de antidiscriminatiewet gebruikte om het ontslag van een afgevaardigde aan te vechten en hij kreeg meteen gelijk. De zaak genoot ook veel persbelangstelling en mobiliseerde honderden militanten die hun steun aan Vindevoghel betuigden.

Vindevoghel heeft daarmee haar baan nog niet terug. “De procedure tot reïntegratie is eerder al afgehandeld en wij zijn niet van plan op onze beslissing terug te komen”, reageert personeelsdirecteur Rudy Vande Velde. “We kunnen ons niet met de uitspraak verzoenen. Wij hebben zeker nooit de intentie gehad te discrimineren. Iedereen is bij ons gelijk voor de wet. We hadden Maria Vindevoghel ook al verscheidene keren verwittigd maar haar gedrag veranderde niet. Ze kan niet zeggen dat ze niet gewaarschuwd was.” De directie zal het vonnis bestuderen en eventueel in beroep gaan.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen