< Terug naar overzicht

Acht op de tien werknemers wil geen godsdienst op het werk

Volgens een enquête van jobmedium Vacature bij meer dan 2800 respondenten wil 79 procent van de werknemers geen godsdienst op het werk. Eén op de drie werknemers zou zelfs van job veranderen als religie nadrukkelijker aanwezig is op de werkvloer. De overgrote meerderheid van de werknemers is duidelijk gekant tegen uitingen van religie op werkvloer. Alleen in het onderwijs en de gezondheidssector is er meer openheid tegenover religie op het werk.

Volgens de Vacature-enquête vindt net geen 80 procent van de ondervraagden dat er absoluut geen plaats is voor godsdienstbeleving of godsdienstige symbolen op het werk. Zo’n driekwart vindt dat godsdienst en werk volledig gescheiden moeten zijn. In het onderwijs (67 procent) en de gezondheidszorg (63 procent) ligt dat percentage lager.

Toch zorgen religie en godsdienst voor relatief weinig problemen op de werkvloer: slechts 10 procent geeft aan dat er op het werk al eens conflicten waren door uitingen van religie. Opvallend genoeg komen er net meer conflicten voor in sectoren waar er ook meer openheid is tegenover religie: in het onderwijs zegt 15 procent dat er al conflicten waren, in de gezondheidssector is dat 23 procent. Nog in die laatste sector zegt 15 procent van de ondervraagden bovendien dat collega’s om religieuze redenen al weigerden bepaalde taken uit te voeren.

Amper 25 procent acht het toestaan van expliciete religieuze symbolen, zoals hoofddoeken en andere kledij, op de werkvloer aanvaardbaar. Ook tegenover gebedsruimtes staan de meesten weigerachtig: slechts 22 procent vindt het voorzien van dergelijke ruimtes aanvaardbaar en 50 procent vindt ze totaal onaanvaardbaar. In de praktijk voorzien slechts 7 procent van de bedrijven een gebedsruimte, het meest voor christenen (6 procent) en moslims (4 procent).

Een krappe meerderheid (56 procent) vindt dat het aanbieden van aangepaste maaltijden wel kan. 16 procent van de respondenten zegt dat zijn bedrijf dat al doet, in de eerste plaats voor moslims (15 procent) en christenen (8 procent) en joden (8 procent).

Volgens 42 procent is er nood aan een wetgevend kader voor godsdienstbeleving op het werk. Nu zou er te veel onduidelijkheid bestaan. Vooral door de verwachte groei van het aantal moslims in ons land wordt het item in de toekomst belangrijker.

Bron: Vacature

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen