< Terug naar overzicht

Aantal werklozen stijgt fors in Vlaanderen

Eind september 2012 telde Vlaanderen 216.222 werkzoekenden. Dat zijn er ruim 16.000 of 8 procent meer dan vorig jaar. De werkloosheidsgraad in Vlaanderen ligt nu op 7,28 procent. Vooral de jeugdwerkloosheid stijgt sterk.

Dat blijkt uit de maandelijkse statistieken van het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

De toename is deels te wijten aan de tragere uitschrijving van uitzendkrachten. Die moeten nu eerst tien dagen werken vooraleer ze uit de werkloosheidsstatistieken verdwijnen. Deze nieuwe methode zorgde ook de voorbije maanden al voor hogere werkloosheidscijfers.

Maar ook de slabakkende economie speelt een rol in de stijging. In juni waren er 3,8 procent meer werklozen, in augustus ruim 6 procent en in september bedroeg de toename al 8 procent.

Jongeren


Vooral de jongerenwerkloosheid, die conjunctuurgevoelig is, stijgt sterk. In september waren er 56.000 -25-jarigen werkloos, dat zijn er 15 procent meer dan vorig jaar. Ook het aantal jongeren in de beroepsinschakelingstijd steeg sterk: + 16 procent.

Het aantal vrij ingeschreven werkzoekenden (+23 procent) klimt eveneens fors hoger. De ‘vrije werkzoekenden’ groeperen de herintreders, de werknemers in vooropzeg die tijdens de opzeg niet moeten werken en migranten die niet in aanmerking komen voor een werkloosheidsuitkering of leefloon. Onder andere de snelle activering van ontslagen werknemers stuwt het cijfer omhoog.

Het aantal werkzoekende 50-plussers daalde dan weer met 1,3 procent.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen