< Terug naar overzicht

Aantal werklozen blijft dalen, ook bij 50-plussers

Het aantal werklozen in Vlaanderen is in oktober 2011 gedaald tot onder de 200.000. Nog 6,2 procent van de Vlaamse beroepsbevolking is werkloos. Ook het aantal werkloze 50-plussers is opnieuw gedaald, al zijn zij nog altijd goed voor een kwart van het totaal aantal werkzoekenden.

Dat heeft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) bekendgemaakt. Eind oktober 2011 telt Vlaanderen 191.568 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat is een daling met 5,9 procent (-11.987) ten opzichte van het jaar voordien.

Sinds september 2010 vertaalt de economische heropleving zich elke maand in dalende werkloosheidcijfers, zij het dat die daling de jongste maanden kleiner wordt.

“In juni, juli en augustus schommelde de daling nog rond 8 procent. De terugval in het dalingstempo tot 5,5 procent in september en 5,9 procent in oktober wijst erop dat de groeivertraging en de recessievrees zich begint af te tekenen in de werkzoekendencijfers”, zegt Muyters in een persbericht.

Oudere werknemers


Ook deze maand daalt het aantal werkzoekende 50-plussers. “Het is de derde maand op rij dat we zien dat 50-plussers dalen in onze cijfers. De vorige twee maanden daalden zijn met respectievelijke 0,2 en 1,1 procent. In oktober zien we een afgetekende daling met 3,3 procent”, zegt Muyters. “Werkzoekende 50-plussers zijn nog altijd goed voor 26,5 procent van het totale aantal werkzoekenden. Voor de betaalbaarheid van ons sociaal systeem en om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden, moeten we blijven inzetten op activering van deze groep.”

Het aantal allochtone werkzoekenden en de groep zeer langdurig werkzoekenden (langer dan twee jaar werkloos) dalen met amper 0,5 procent. De groep die minder dan één jaar en één tot twee jaar werkzoekend is, krimpt dan weer met respectievelijk 5,5 procent en 14,7 procent.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen