< Terug naar overzicht

Aantal vrouwen met een hogere functie verdubbelde op 10 jaar

Op 10 jaar tijd verdubbelde het aantal vrouwelijke loontrekkenden met een hogere functie in ons land. In 2000 waren er 57.000 vrouwelijke bedrijfsleiders en hoger kaderpersoneel, tien jaar later is hun aantal gestegen tot 118.000.

Bijna 4 op de 10 van alle hogere functies bij loontrekkenden worden in 2010 uitgeoefend door een vrouw. Dat blijkt uit de Enquêtes naar de Arbeidskrachten van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie.

Het aandeel hogere functies bekleed door vrouwen is het hoogst bij hen die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werken. Liefst 43,3 procent van alle hogere functies bij de loontrekkenden worden er bekleed door leden van het vrouwelijke geslacht, tegen 36,5 procent in Vlaanderen en 37,9 procent in Wallonië.

Niet in alle sectoren stoten vrouwen in gelijke getale door tot het niveau van bedrijfsleider of het hoger kader. In de sector 'Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening' werken er méér vrouwen met een hogere functie dan mannen. Op 100 mensen met een hogere functie zijn er 59 vrouwen en 41 mannen. Het is wel de enige sector waar de dames het overwicht hebben.

Bij de Europese en internationale instellingen zijn er precies evenveel vrouwen als mannen met een hogere functie. Ook in het 'Onderwijs' (46,8 procent vrouwen) en het 'Openbaar bestuur' (44,1 procent) zijn vrouwen goed vertegenwoordigd in de hogere echelons.

De aanwezigheid van vrouwen met een hogere functie is dan weer het kleinst in de sectoren 'Industrie' (27,0 procent) en 'Vervoer en opslag' (24,3 procent).

Bron: FOD Economie

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen