< Terug naar overzicht

Aantal knelpuntberoepen terug van weggeweest

Het aantal ontvangen vacatures zit al sinds maart 2010 sterk in de lift en de werkloosheid is sinds september 2010 aan het dalen. Hierdoor stijgt opnieuw de krapte op de arbeidsmarkt en neemt ook het aantal knelpuntberoepen weer toe.

Vandaag bestaat de knelpuntenlijst uit 98 beroepenclusters en 224 beroepen. Dat zijn er respectievelijk 19 en 30 meer dan vorig jaar. Ook het aandeel van vacatures voor knelpuntberoepen is gestegen: ruim de helft van alle vacatures (51,6 procent) in 2010 was een vacature voor een knelpuntberoep. In 2009 lag dit aandeel nog op 48,6 procent.

Dit betekent echter niet dat alle vacatures voor knelpuntberoepen even moeilijk ingevuld geraken. Slechts 3,5 procent van het aantal afgehandelde jobs voor knelpuntberoepen werd geannuleerd omdat er geen geschikte kandidaat gevonden werd. Voor de niet-knelpuntberoepen is dat 2,2 procent. Werkgevers hebben het bij knelpuntberoepen wel beduidend moeilijker om een geschikte kandidaat te vinden en de zoektocht duurt langer.

De lijst met knelpuntberoepen bevat naast de klassiekers, zoals technische beroepen, verpleegkundigen, gespecialiseerde bedienden en schoonmakers, ook enkele nieuwe. Een aantal beroepen zijn terug van weggeweest.

Zo duiken onder meer heftruckchauffeur, douanedeclarant, matroos binnenscheepvaart, plaatbewerker en industrieel schilder weer op na een jaar afwezigheid. ‘Nieuwe’ knelpuntberoepen zijn onder andere kinesist, ergotherapeut, begeleider persoonlijk assistentiebudget, magazijnmedewerker, consulent uitzendarbeid en treinbestuurder.

De volledige lijst is te raadplegen op: http://vdab.be/trends/vacatureanalyse.shtml

Bron: VDAB

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen