< Terug naar overzicht

Aantal jonge werkzoekenden stijgt, aantal oudere werkzoekenden daalt

De VDAB telde eind mei 5808 of 3,2 procent werkzoekenden meer dan een jaar eerder. Maar na een statistische correctie blijft de toename beperkt tot 0,3 procent. Terwijl het aantal jonge werkzoekenden stijgt, daalt het aantal oudere werkzoekenden. In de eurozone piekt de werkloosheid.

Dat blijkt uit cijfers van de VDAB die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) bekendmaakte. Het is de vijfde maand op rij dat de werkloosheid jaar op jaar stijgt. De toename versnelt ook geleidelijk. In april bedroeg ze 1,9 procent.

Bij nader inzien valt het nog altijd mee. Een groot deel van de toename is te wijten aan een statistische factor. Werkzoekende uitzendkrachten die een job vinden, verdwijnen nu trager uit de statistieken. Als we dat element neutraliseren, waren er eind vorige maand slechts 0,3 procent meer werkzoekenden dan in mei 2011.

Het aantal werkzoekenden onder de 25 jaar stijgt wel met 7,2 procent. Ook die groei is vertekend door de andere meetmethode voor uitzendkrachten. Maar bij een conjunctuurvertraging worden jongeren ook het eerst getroffen.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) bestempelde het tegelijk als 'positief' dat het aantal werkzoekende 50-plussers met 2,3 procent daalt.

Het meest onrustbarend is de toename van het aantal allochtone werkzoekenden met 9,4 procent. Zij maken nu al 26,7 procent van alle Vlaamse werklozen uit. Ook die toename is gedeeltelijk het gevolg van een politieke beslissing. Asielzoekers hebben nu het recht zich na een wachttijd van zes maanden als werkzoekende in te schrijven.

Europa


Terwijl in Vlaanderen het aantal werkzoekenden min of meer stabiel blijft, stijgt die in de meeste andere Europese landen. Volgens recente cijfers van Eurostat telde de eurozone eind april 17,4 miljoen werklozen. Dat zijn er 100.000 meer dan in maart en meteen een nieuw record. In de eurozone is 11 procent van de beroepsbevolking werkloos en 10,3 procent in de voltallige Europese Unie.

Het aantal jongeren zonder een job is fors gestegen in de eurozone: van 20 procent in april 2011 naar 22,4 procent nu. Duitsland, Oostenrijk en Nederland kennen het laagste percentage jeugdwerkloosheid, Griekenland en Spanje het hoogste. In beide landen zit meer dan de helft van de jongeren zonder werk (respectievelijk 52,7 en 51,5 procent).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen