< Terug naar overzicht

Aantal ICT-studenten blijft dalen

Het aantal generatiestudenten in ICT-gerelateerde richtingen ligt 6 procent lager dan vorig jaar. Vooral meisjes laten de studierichting links liggen.

Dat blijkt uit een rondvraag van het ICT-vakblad Data News bij Vlaamse en Franstalige universiteiten en hogescholen. Ze contacteerden ruim 90 procent van de ICT-opleidingen.

Hoewel de inschrijvingen nog niet afgerond zijn, tekent zich toch al een trend af: 6 procent minder nieuwe ICT-studenten, na al een daling van 10 procent vorig jaar. 70 procent van de ICT-opleidingen zien het aantal generatiestudenten dalen of noteren een nulgroei.

Een mogelijke verklaring is de discrepantie tussen ICT in het secundair onderwijs en de hogere ICT-opleidingen. Het vak informatica in het secundair onderwijs zou eerder ‘bureautica’ genoemd worden, wat niet direct een juist beeld creëert. Ook de informaticarichtingen in de middelbare scholen tellen minder leerlingen.

Professionele bachelors Toegepaste Informatica botsen bovendien op een ander probleem. Professionele bachelors zijn bedoeld om mensen rechtstreeks tot een beroep op te leiden. Maar het beroep 'toegepast informaticus' bestaat niet als dusdanig. Dus worden ze opgeleid voor 'de sector', wat de opleiding niet alleen heel breed maakt, maar ook erg veeleisend.

Bron: Data News

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen