< Terug naar overzicht

50-plussers voelen zich benadeeld ten opzichte van jongere collega’s

50-plussers voelen zich in hun bedrijf vaak benadeeld ten opzichte van jongere collega’s. En dit zowel op het vlak van professionele ontwikkeling, als op het vlak van promotiekansen en ondersteuning in hun loopbaan.

Dat blijkt uit een rondvraag van HR-dienstverlener Securex en de KU Leuven. Meer dan één op de vier (29 procent) van de ondervraagde 50-plussers vindt dat oudere werknemers op het werk minder kansen krijgen bij hun professionele ontwikkeling dan hun jongere collega’s. Bij de collega’s jonger dan 50 jaar denkt slechts één op de zes dat (12 procent).

50-plussers vinden ook meer dan hun jongere collega’s dat oudere werknemers minder promotiekansen krijgen (37 procent van de ouderen versus 15 procent van de jongeren). En dubbel zo veel 50-plussers vinden dat oudere werknemers een minder gunstige evaluatie krijgen dan hun jongere collega’s (11 procent tegenover 5 procent).

Het feit dat 50-plussers ‘denken’ dat ze minder kansen krijgen, is een belangrijk gegeven, ongeacht of dat in werkelijkheid ook zo is. Deze beleving heeft een grote impact op hun motivatie en hun bereidheid om langer te blijven werken.

In vergelijking met hun jongere collega’s, denken meer dan dubbel zo veel 50-plussers dat hun organisatie geen gerichte inspanningen doet om hun leeftijdsgroep te ondersteunen bij hun loopbaan (34 procent versus 15 procent). Meer dan één op de drie werknemers ouder dan 50 (35 procent) vindt dat op hun werk geen gerichte inspanningen worden gedaan om oudere werknemers toe te laten van functie te veranderen, bijvoorbeeld via jobrotatie of promotie.

Bij de werknemers jonger dan 50 jaar denkt maar één op de vijf (19 procent) dit over de 50-plussers. 50-plussers vinden evenwel niet dat ze minder nieuwe vaardigheden en kennis kunnen opdoen, bijvoorbeeld via gerichte opleidingen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen