< Terug naar overzicht

45-plussers worden gediscrimineerd bij sollicitaties

Oudere werkzoekenden lopen een groot risico om tijdens hun zoektocht naar werk gediscrimineerd te worden, meer nog dan allochtonen of mensen met een beperking. Bijna de helft van de personeelsverantwoordelijken geeft bovendien toe dat leeftijd een rol speelt in de selectiebeslissing.

Dat blijkt uit de eerste ‘diversiteitsbarometer’ van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR). De barometer bundelt verschillende studies. Hieruit blijkt dat kansengroepen op de arbeidsmarkt nog vaak gediscrimineerd worden.

Het meest opvallende resultaat is de omvang van de leeftijdsdiscriminatie. Sollicitanten ouder dan 45 jaar hebben dubbel zoveel kans om niet uitgenodigd te worden voor een gesprek dan een gelijkaardige kandidaat van 35 jaar.

Bijna de helft van de HR-verantwoordelijken zegt dat de leeftijd van een kandidaat een impact heeft op de initiële selectie. Bovendien bevestigt 15 procent van de selectieverantwoordelijken dat oudere kandidaten zich meer moeten bewijzen dan jongere.

12 procent van de bevraagde werknemers is gedurende de laatste twee jaar getuige geweest van leeftijdsdiscriminatie en 6 procent zegt zelf slachtoffer geweest te zijn. Slechts één organisatie op de drie zegt te investeren in de opleiding van personen ouder dan 45 jaar.

“Deze eerste barometer heeft niet alleen de ongelijke toegang tot de arbeidsmarkt voor bepaalde doelgroepen bevestigd, maar het heeft ook een element naar voren gebracht dat vaak achterwege gelaten wordt in het maatschappelijk debat hierover, namelijk de discriminatie van (kandidaat-)werknemers die ouder zijn dan 45 jaar, iets wat a priori iedereen aanbelangt en wat op zich al het nut van deze hele oefening bewijst”, zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen