< Terug naar overzicht

4 op de 10 kmo’s willen nog in 2010 rekruteren

Belgische kmo’s gaan de komende maanden volop nieuwe medewerkers rekruteren. De helft van de kmo’s (53 procent) heeft nu zelfs al moeite om vacatures ingevuld te krijgen.

38 procent van de kmo’s gaan nog dit jaar op zoek naar medewerkers die bij voorkeur één tot vijf jaar ervaring hebben, al komen ook schoolverlaters in aanmerking. Van wie aanwerft, gaat 66 procent op zoek naar bedienden en 43 procent naar arbeiders. Bijna één op de tien (8,5 procent) kmo’s rekruteert ook kaderleden.

Dat blijkt uit onderzoek van SD Worx bij 767 kmo-bedrijfsleiders. In de laatste week van september ondervroeg SD Worx 767 kmo’s over hun rekruteringsplannen.

Uit deze enquête blijkt dat 38 procent van de kmo’s nog dit jaar nieuwe medewerkers wil aanwerven. Vooral grotere kmo’s met 50-99 werknemers werven aan (65 procent), net als kmo’s die actief zijn in de industrie (44 procent). Zij zoeken medewerkers met één tot vijf jaar ervaring (45 procent), al geeft bijna evenveel bedrijfsleiders (44 procent) aan dat ook schoolverlaters voor de nieuwe jobs in aanmerking komen.

Er worden meer bedienden (66 procent) gezocht dan arbeiders, maar in de industrie en de bouw zoekt 83 procent van de kmo’s ook arbeiders. Het lijkt om duurzame aanwervingen te gaan: 79 procent wil een voltijds contract aanbieden. Bij 86 procent van de jobs gaat het meteen om een contract van onbepaalde duur.

De belangrijkste reden voor deze nieuwe aanwervingen is de toename van werk of uitbreiding van het bedrijf (31 procent). Een kleinere groep kmo’s (7 procent van de bedrijven die aanwerven) is op zoek naar vervanging voor medewerkers die vrijwillig vertrokken, of ontslagen werden.

Opmerkelijk is dat 53 procent van de kmo’s die nu al vacatures hebben, zeggen dat ze moeilijkheden hebben om geschikte kandidaten te vinden. Vooral de secundaire sector (73 procent) en de grotere kmo’s (67 procent) kampen met moeilijk invulbare vacatures.

Minstens even opmerkelijk is dat kmo’s het probleem van de talentschaarste onderschatten. Van de kmo’s die de komende maanden vacatures willen plaatsen, denkt slechts 35 procent dat ze moeilijk geschikte kandidaten zullen vinden. Bedrijven die nog moeten aanwerven, zijn dus duidelijk optimistischer dan de bedrijven die nu al aan het aanwerven zijn en daadwerkelijk moeilijkheden hebben om geschikte kandidaten te vinden.

Waalse en Brusselse kmo’s zijn op dit vlak optimistischer dan Vlaamse bedrijven. Het meest pessimistisch zijn industriële kmo’s en grotere kmo’s (50-99 werknemers), uitgerekend die kmo’s die de komende maanden op zoek gaan naar nieuwe medewerkers. Van de industriële kmo’s en de kmo’s uit de bouw denkt 53 procent dat het moeilijk wordt de juiste medewerkers aan te trekken.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen