< Terug naar overzicht

2 op 3 vrouwen botsen nog altijd tegen glazen plafond

Het glazen plafond, waardoor vrouwen professioneel minder kansen krijgen dan mannen, is voor de meeste vrouwen nog steeds geen mythe. Ze krijgen minder carrièrekansen, minder loon voor hetzelfde werk en worden afgestraft voor hun zwangerschap. Hun mannelijke collega’s en de werkgevers delen slechts mondjesmaat of helemaal niet deze perceptie van de vrouwen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Een nieuwe studie van onderzoeksbureau InSites Consulting (uitgevoerd op vraag van Tempo-Team, het vroegere Vedior) brengt aan het licht dat vrouwen erg pessimistisch zijn over hun ‘gelijke kansen’ op de arbeidsmarkt. Hun mannelijke collega’s treden hen daar maar schoorvoetend in bij.

Van de 300 vrouwelijke respondenten zegt 40 procent niet hetzelfde loon naar werk te krijgen als de mannen. Bij de 300 mannelijke respondenten deelt slechts één op de vier die mening.

Wat de carrièremogelijkheden betreft, liggen de meningen tussen mannen en vrouwen nog verder uiteen. Driekwart van de vrouwen vinden dat ze minder carrièrekansen krijgen dan mannen. Slechts een kwart van de mannen gaat hiermee akkoord.

Ook zwangerschap wordt beroepsmatig nog steeds gesanctioneerd. Eén op de twee vrouwen ondervindt professioneel negatieve gevolgen van een zwangerschap.

Volgens een derde van de vrouwelijke werknemers dienen bedrijven en overheid nog heel wat inspanningen te ondernemen in de strijd tegen het glazen plafond. Voor de meerderheid van de werkgevers is het glazen plafond echter een mythe. Bijna driekwart is van mening dat vrouwen over het algemeen evenveel kansen krijgen als mannen. 78 procent van de werkgevers zegt dat beide hetzelfde loon naar werk krijgen en bijna de helft (48 procent) vindt niet dat een zwangerschap een negatieve impact heeft op de carrière.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen