Maakt een hoger loon gelukkiger?

Meer verdienen dan zijn ‘peers’ – zeg maar ‘soortgenoten’ – kan meer geluk opleveren. De mate waarin het dat doet, is sterk afhankelijk van de inkomensverdeling in het land waar de persoon leeft en werkt. Interessant om weten voor wie een CEO zoekt voor bpost of Proximus?

Automatisering leidt tot beter leven op het werk

Een grootschalige enquête bij werknemers in het Verenigd Koninkrijk wijst op een verrassend positieve appreciatie van technologie en automatisering. Voor de overgrote meerderheid van de respondenten verbeterden ze de kwaliteit van hun ‘work life’.

Personeelstekort: kost bedrijven drie miljard, maar geen paniek

Het thema ‘krapte op de arbeidsmarkt’ – vooral dan het gebrek aan werknemers met de ‘juiste’ competenties – is niet weg te branden uit onze kolommen. Volgens recent onderzoek van een internationaal consultancybedrijf zou het fenomeen in 2018 voor de Belgische privébedrijven een kost van 3,1 miljard euro hebben veroorzaakt. Toch ziet een grote meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek de toekomst rooskleurig in.

Brexit: goed voor Britse werknemers?

Laten we nog even aannemen dat de Brexit er ooit komt, al of niet met een deal. Wat betekent dat dan voor Britse werknemers en werkgevers? We gingen te rade bij het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), de meer dan 150.000 leden tellende beroepsorganisatie van onze collega’s op Het Eiland.

Loopbaansparen? Graag, als de loonkost niet stijgt.

Bijna zeven op tien van de werkgevers die deelnamen aan een survey van Acerta zien in loopbaansparen een opportuniteit. Weliswaar op voorwaarde dat de loonkost niet stijgt. Drie op tien bedrijven bieden hun medewerkers vandaag al de mogelijkheid om op een of andere manier tijd ‘te kopen’, hoewel er nog geen wettelijk kader bestaat.

Liever propere lucht en daglicht dan fitnesszaal

In hun streven naar gezondere en dus productievere medewerkers zetten organisaties steeds vaker wellness-programma’s op. Ze investeren dan in een onder meer een bedrijfsgym, sta-bureaus of meditatiekamers. Onderzoek toont echter aan dat deze faciliteiten maar weinig in de smaak vallen van medewerkers.

Beroep bewakingsagent weinig bekend maar toch geliefd

Een imagostudie naar de perceptie van het beroep van bewakingsagent levert verrassende resultaten op. Bewakingsagenten maken deel uit van het dagelijks leven, toch weten weinig Belgen wat het beroep echt inhoudt. Het Fonds voor de Bestaanszekerheid van de Bewaking (FBZB) wil het beroep nu in de kijker zetten en het brede publiek informeren over de verscheidenheid aan taken en de variëteit aan jobmogelijkheden binnen de sector. De sector wil dit jaar opnieuw, net zoals in 2018, 4000 agenten in dienst nemen.

Werknemers zijn steeds meer multi-inzetbaar

Steeds meer werkgevers zetten hun werknemers in voor verschillende functies in de organisatie. Werkgevers stimuleren en ondersteunen bovendien ook de toekomstige multi-inzetbaarheid van hun medewerkers. Al beperken ze zich daarbij wel tot de eigen bedrijfsgrenzen. Actief meewerken aan de externe inzetbaarheid van medewerkers vindt een op de drie werkgevers een brug te ver.

Vervangen worden door robot is minder erg dan door een andere mens

Over het algemeen vinden mensen het idee dat werknemersfuncties ingepikt worden door een robot of software minder erg dan dat ze vervangen worden door andere werknemers. Tenzij het om hun eigen job gaat. Dan vinden werknemers het minder erg vervangen te worden door technologie dan door een andere werknemer, besluiten onderzoekers van de Technische Universität München en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Zit er dan toch muziek in de vierdagenweek?

Vier dagen werken en er vijf betaald worden. Het klinkt sommigen als muziek in de oren. Want medewerkers zijn productiever en hun fysieke en mentale gezondheid krijgt een boost. Maar het kent ook rabiate tegenstanders wegens onbetaalbaar. De Britse Henley Business School berekende dat een vierdagenwerkweek Britse bedrijven jaarlijks naar schatting 112 miljard kan besparen. Nou moe!

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen