< Terug naar overzicht

10.000 VDAB-opleidingsplaatsen gratis voor tijdelijk werklozen

De VDAB biedt binnenkort gratis opleidingen aan voor personen die werkloos zijn om economische redenen. Dat kondigde Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke aan.

Mensen die om economische redenen tijdelijk werkloos zijn, moeten bij de VDAB terechtkunnen voor een gratis opleiding, vindt minister Vandenbroucke. Hij gelooft zelfs in groepsopleidingen op maat wanneer bedrijven een bijdrage leveren.
Binnen de maand zou deze maatregel in werking treden. De minister wil de betrokken werknemers zo de kans geven zich te wapenen tegen de crisis. “Veel tijdelijk werklozen zijn ongerust over hun job en hebben interesse om zich in de vrijgekomen tijd bij te scholen. Het is niet meer dan logisch dat ook zij toegang krijgen tot de gratis opleidingen van de VDAB. Dat kan binnen het bestaande aanbod, maar als bedrijven een bijdrage willen leveren om opleidingen op maat aan te bieden, moet ook dat mogelijk zijn. Ik merk dat bijvoorbeeld de metaalsector en de chemie hiervoor openstaan.”

Tijdelijke werkloosheid


Door de crisis stijgt het aantal mensen in tijdelijke werkloosheid hand over hand. Eind vorig jaar waren ze in Vlaanderen al met 115.000, dat is 40 procent meer dan een jaar voordien. Via tijdelijke werkloosheid kunnen werknemers gedurende een bepaalde periode van een werkloosheidsuitkering genieten, zonder door hun werkgever te worden ontslagen. De tijdelijke werkloosheid kan om verschillende redenen ingeroepen worden (economische oorzaken, slecht weer, een technische stoornis).

10.000 plaatsen


De VDAB heeft voor de gratis opleiding voor economisch werklozen ongeveer 10.000 plaatsen ter beschikking. De VDAB zal zelf naar de mensen op zoek gaan om deze mogelijkheid te promoten. De dienst zal ook bedrijven contacteren, om na te gaan of die geïnteresseerd zijn in de organisatie van opleidingen op maat. In dat geval is er wel een financiële bijdrage van het bedrijf vereist.
De praktische uitwerking van de maatregel wordt op 4 februari 2009 voorgelegd aan de raad van beheer van de VDAB. Voor de uitvoering kan onder meer geput worden uit Europese middelen.

Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen