< Terug naar overzicht

10.000 stageplaatsen voor jongeren

Met gerichte maatregelen wil federaal minister van Werk Monica De Coninck laaggeschoolde jongeren en vijftigplussers aan het werk krijgen. Begin volgend jaar komen er 10.000 stageplaatsen voor laaggeschoolde jongeren tijdens hun inschakelingsperiode. Een fonds moet werkgevers aanzetten om bruggepensioneerden opnieuw aan te werven.

Federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) lichtte haar tewerkstellingsplan toe in het tv-programma De Zevende Dag. In ons land moeten de komende jaren 300.000 tot 500.000 jobs opnieuw ingevuld worden.

Laaggeschoolde jongeren en oudere werknemers blijven een prioriteit. De Coninck wil begin volgend jaar 10.000 jongeren tijdens hun inschakelingsperiode een stageplaats aanbieden bij een bedrijf.

Werkgevers worden niet verplicht om de jongeren nadien ook aan te werven. Nemen ze de laaggeschoolde jongere toch in dienst, krijgt het bedrijf loonlastverminderingen. Coninck wil de stages begin 2013 op de werkvloer introduceren, zodat ze binnen het bereik komen van degenen die zich nu begin juli inschrijven in de inschakelingsperiode.

Brugpensioen


Daarnaast voorziet De Concink 'zware loonlastenverlagingen' voor werkgevers die oudere werknemers aan de slag houden. Om bedrijven aan te moedigen mensen met brugpensioen in dienst te nemen, zou een solidariteitsfonds opgericht worden dat ervoor moet zorgen dat de laatste werkgever niet alleen opdraait voor het brugpensioen indien de aanwerving geen succes blijkt.

Opvallend is ook de aanpak van bedrijven die te weinig aandacht besteden aan levenslang leren op de werkvloer. “Machines onderhouden, dat is normaal, maar op vorming wordt niet ingezet”, zegt ze. Volgens De Coninck wordt er nagedacht over sancties voor bedrijven “die geen vorming geven of mensen ontslaan waarvan ze niet kunnen bewijzen dat ze erin geïnvesteerd hebben”.

Werkgeversorganisaties VBO en Voka zijn teleurgesteld dat er geen algemene loonlastenverlaging komt. “Elke lastenverlaging is natuurlijk welkom, maar ik denk dat men ze beter algemeen zou maken, want alle werkgevers hebben daar nood aan”, reageert Pieter Timmermans van het VBO. Hij roept ook op tot een consequent beleid, in plaats van “om de haverklap het geweer van schouder te veranderen.”

Jo Libeer van Voka plaatste ook kritische kanttekeningen bij het fonds. “Het eerste strijdpunt zou de afschaffing van het brugpensioen moeten zijn”, klonk het. Volgens voorzitter Jan Vercamst van de liberale vakbond ACLVB is er echter al “genoeg gemorreld en geprutst aan het brugpensioen.”

Bron: De Redactie/De Standaard/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen