< Terug naar overzicht

1 op 10 arbeidsongevallen veroorzaakt door taalproblemen

Taalproblemen liggen aan de basis van vele arbeidsongevallen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek aan de universiteit van Delft.

Op zijn minst 5 tot 10 procent van de arbeidsongevallen is te wijten aan taalproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van Paul Lindhout, die zopas promoveerde op dit onderwerp aan de TU Delft. Hij onderscheidt drie oorzaken voor taalproblemen:
 • Te ingewikkelde veiligheidsinstructies.

 • Laaggeletterdheid.

 • Een meertalige werkvloer.


 • 1 op 2 veiligheidsvoorschriften is niet duidelijk


  Ten eerste ziet de onderzoeker een kloof tussen de opstellers van de veiligheidsvoorschriften en degene die ze moeten toepassen in de dagelijkse praktijk. De instructies blijken nogal eens te ingewikkeld verwoord te zijn. De helft van de veiligheidsvoorschriften in Nederland is niet goed leesbaar, zo blijkt uit het onderzoek.

  1 op 4 mensen kan niet voldoende omgaan met informatietechnologie


  Analfabetisme komt zelden voor op de werkvloer. Laaggeletterdheid is toch al een probleem voor zowat één op de tien mensen. Maar het grote probleem ligt bij de brede groep mensen (zelfs een kwart) die niet voldoende kunnen omgaan met informatietechnologie.
  Dat is ook een vorm van laaggeletterdheid, die de duidelijkheid van veiligheidszaken in de weg kan staan. Hierrond moet dringend actie ondernoemen worden, vindt de onderzoeker. Nu wordt een kwart van de beroepsbevolking aan zijn lot overgelaten.

  Multiculturele werkvloer


  Ook de multiculturele werkvloer maakt de duidelijkheid en interpreteerbaarheid van veiligheidsvoorschriften en van communicatie in het algemeen er niet bepaald makkelijker op.

  Mijnramp Marcinelle door taalprobleem?


  Echt nieuw is het multiculturele taalfenomeen trouwens niet. De Nederlandse onderzoeker verwijst naar de mijnramp in het Waalse Marcinelle in 1956. Waarschijnlijk begon de ramp nadat een mijnwerker een wagentje in een mijnlift tegen de voorschriften in had geladen. Nadat dat wagentje klem geraakte, voltrok zich een mijnramp met 262 doden. Die mijnwerkers spraken Italiaans, Frans en Vlaams, wat waarschijnlijk leidde tot de onduidelijke communicatie en tot de ramp.

  Hoe oplossen?


 • Onderzoeker Lindhout adviseert de bedrijven om een ‘taalcheck’ te doen bij nieuwe werknemers. Als die onvoldoende is, moet die werknemer op cursus voor hij bepaalde gevaarlijke taken mag verrichten.

 • Bedrijven kunnen ook werken met ‘peters’, ‘meters’ of ‘buddies’ om de veiligheidsvoorschriften duidelijk uit te leggen aan nieuwkomers en een oogje in het zeil te houden. Zij moeten ook checken of de nieuwkomer alles goed begrepen heeft en kan toepassen.


 • Bron: P&O Actueel

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen