Gelukkige werknemers zijn 13 procent productiever

Gelukkige werknemers werken niet zozeer meer uren, maar zijn wel 13 procent productiever dan hun ongelukkige collega’s. Dat leert onderzoek van Saïd Business School, University of Oxford in samenwerking met het Britse telecombedrijf BT. Ook blijkt dat slechte weersomstandigheden een negatieve impact hebben op de productiviteit.

Inzet robot leidt vaak tot meer jobs

De inzet van robots hoeft niet te leiden tot een verlies aan werkgelegenheid. In veel gevallen ontstaan door het gebruik van robots juist nieuwe jobs.

Een op de zeven werknemers in België is niet-Belg

Vandaag heeft een op de zeven werknemers in België geen Belgische nationaliteit. In Brussel is dat zelfs een op de vier. Dat is te verklaren door een wisselwerking tussen vraag en aanbod: hoe diverser de populatie hoe diverser de arbeidsmarkt en hoe meer vacatures hoe groter de aantrekkingskracht op arbeidsmigratie. In West-Vlaanderen, waar de arbeidskrapte nochtans reëel is en Frankrijk vlakbij, is dan weer maar een op de tien werknemers niet-Belg.

Een op de drie Belgen kunnen werk en gezin moeilijk combineren

Een op de drie (33 procent) van de 18-64-jarigen ervaart moeilijkheden om werk en gezin te combineren. De belangrijkste obstakels zijn veeleisende of vermoeiende jobs, lange werkdagen en onvoorspelbare of moeilijke uurroosters. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In 2018 werden meer dan 27.000 18-64 jarigen bevraagd naar de combinatie werk en gezin.

Geen loonkloof meer dankzij data analytics

Dat mannen meer verdienen dan vrouwen, is helaas nog altijd een realiteit. Om het probleem uit de wereld te helpen, schakelt voedingsconcern Nestlé de grote middelen in. Door gebruik te maken van data en statistiek brengt het de managers inzicht bij in de problematiek en helpt het hen oplossingen te vinden. Hoe gebeurt dat?

Klacht ‘Je hebt nooit tijd voor ons’ kan leiden tot schuldgevoelens en depressie

Ongeveer een op de zeven Franse werknemers krijgt wel eens het verwijt dat ze te weinig tijd hebben voor hun naasten. Vooral voltijdse werknemers in nachtploegen of met onregelmatige uurroosters krijgen van hun huisgenoten te horen dat ze te weinig beschikbaar zijn. Dit leidt op zijn beurt tot schuldgevoel en andere psychische klachten bij werknemers, die op den duur tot een depressie kunnen leiden.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen