< Terug naar overzicht

Tewerkstelling staat voor steile klim

De Belgische werkgevers voorspellen een banengroei van 12% in de komende drie maanden. Dat lezen we af uit de Manpower Barometer, die sinds 2003 poolshoogte neemt van de tewerkstellingsverwachtingen per kwartaal. Het optimisme in ons land was sindsdien no

Manpower voert zijn driemaandelijkse peilingen over de gehele wereld uit. Ditmaal werd de maat genomen van 25 landen, met Costa Rica als nieuwkomer. In bijna al deze landen verwachten de werkgevers ‘dat de totale tewerkstelling in hun onderneming in de loop van het volgende kwartaal, tot eind september 2006, zal stijgen’. Alleen Italië (+0%) en Duitsland (-2%) vormen een uitzondering. De werkgevers uit de Verenigde Staten (+21%) en uit het Verre Oosten (India +43%, Hong Kong +27%, Japan +24% en Taiwan +23%) zien de nabije toekomst het meest rooskleurig in. België behoort in Europa tot de top: de prognoses zijn alleen in Ierland (+18%), Noorwegen (+14%) en het Verenigd Koninkrijk (+13%) gunstiger. Naast de Italianen en de Duitsers zijn ook de Fransen (+4%) en de Nederlanders (+2%) matig enthousiast.

Van de 751 ondervraagde Belgische werkgevers voorspelt 15% nog voor de herfst een personeelsuitbreiding, 2% verwacht een inkrimping. Van het nettoresultaat van 13% trekt Manpower nog de seizoensgebonden effecten af en komt zo tot 12% verwachte banengroei. Dat is 4% hoger dan de voorspellingen in het vorige kwartaal en 6% hoger dan deze in hetzelfde (derde) kwartaal van 2005. De positieve ingesteldheid is het sterkst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+17%) en ligt opvallend hoger in Vlaanderen (+12%) dan in Wallonië, waar men op amper 4% bijkomende jobs hoopt. De sector van de financiële instellingen, verzekeringen, onroerende goederen en diensten aan bedrijven wordt allicht de sterkste groeier (+17%), gevolgd door de openbare en sociale diensten (+14%) en de sector elektriciteit, water en gas (+11%). In de sector vervoer, opslag en communicatie wordt voor het eerst na twee negatieve kwartalen opnieuw een stijging van de tewerkstelling voorspeld, met 8%.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen