< Terug naar overzicht

SHL zet stichters uit het bestuur

Roger Holdsworth en Richard Saville, de stichters van de Britse HR-dienstengroep SHL, werden eind vorig jaar uit het bestuur van de groep gezet. Het conflict ging in essentie over de internetstrategie en de zakelijke benadering van de bedrijfsactiviteiten

Tot de excommunicatie besliste een buitengewone algemene vergadering, op voordracht van de huidige bedrijfsleiding. Die verzamelde 55% van de stemmen om de stichters af te zetten als non-executive director en president. Saville en Holdsworth lagen al langer in de clinch met de huidige voorzitter Neville Bain en de CEO John Bateson. Bij SHL nemen de managers nu het roer over van de psychologen.
In een reactie tegenover het Britse magazine People Management noemde Peter Saville deze coup de théâtre “droevig” en “teleurstellend”. Hij is nog steeds de voornaamste aandeelhouder van de firma en hoopt officieel dat deze succesvol blijft. Tegelijkertijd sluit hij niet uit dat hij na een afkoelingsperiode een concurrerende onderneming opzet. Hij verwijt het bestuur van SHL dat het zich concentreert op “het produceren van psychometrische software, eerder dan op de inhoud die erin moet steken”.
SHL ontstond in 1977 als ontwikkelaar en verkoper van psychologische en andere tests, inzetbaar voor het personeelsbeleid. Het verwierf daarmee een ijzersterke reputatie: SHL was jarenlang een voorbeeld van hoe wetenschappelijke ernst gepaard kon gaan met gezonde commercialisering. Gaandeweg werd het dienstenveld verruimd en deed ook consultancy haar intrede.
In 2000 kocht het uitzendbedrijf Manpower 7,3% van de aandelen en werd daardoor een van de grootste aandeelhouders. De alliantie met Manpower ligt echter zwaar onder vuur van de huidige machthebbers, die verwijzen naar “beperkt enthousiasme” bij Manpower en zelfs naar “inherente belangenconflicten”. Het lijkt dan ook niet uitgesloten dat de uitzendgroep eerlang uit het SHL-beeld verdwijnt.
De grootste conflictbronnen tussen de stichters en het management hadden echter betrekking op de internetstrategie. Volgens de board zouden Saville en vooral Holdsworth (als CEO) op dit en andere terreinen zware beleidsfouten hebben begaan, met serieuze verliezen tot gevolg.
SHL is ook in België actief, vanuit een kantoor in Brussel.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen