< Terug naar overzicht

Philippe Haspeslagh volgt Anders Aspling op als decaan Vlerick

Professor Philippe Haspeslagh wordt de nieuwe decaan van de Vlerick Leuven Gent Management School. Hij volgt de Zweed Anders Aspling op, die eind januari om persoonlijke redenen opstapte.

Vorige maand (zie HR Square De Week nr. 223) raakte bekend dat Anders Aspling, nog maar sinds dit academiejaar actief als decaan, om persoonlijke redenen opstapt. De raad van bestuur van de Vlerick School startte de zoektocht naar een opvolger.

Die zoektocht is snel succesvol afgesloten. Professor Philippe Haspeslagh (57) is de gelukkige. Hij zal zijn nieuwe functie als decaan voltijds opnemen bij de start van het nieuwe academiejaar in september 2008. Vanaf mei zal hij al op deeltijdse basis betrokken zijn bij de werking van de managementschool. In de overgangsperiode worden de verantwoordelijkheden van de decaan verder waargenomen door de leden van het executive committee en de algemeen directeur.

Haspeslagh is een alumnus van zowel de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij afstudeerde als handelsingenieur in 1972, als van de Vlerick Leuven Gent Management School (in die tijd deel van Universiteit Gent), waar hij in 1972-1973 PUB volgde. Dit is het huidige Masters in Management, een programma waarin hij tot vorig jaar ook doceerde.

Haspeslagh is ook lid van de algemene raad van de Vlerick School. Hij haalde een MBA summa cum laude (1977) en een doctoraat (1983) aan de Harvard Business School, waar hij een Baker Scholar was. Hij haalde recentelijk een executive diploma in klinische psychologie aan Insead (2006-2007).

Philippe Haspeslagh doorliep zijn hele carrière op Insead, enkel onderbroken door een gasthoogleraarschap aan de Stanford Business School (1984-1985) en aan de Harvard Business School (1990). Hij was ook kabinetschef van de Belgische minister van Landbouw en KMO (1996-1997). Op Insead heeft hij de Paul Desmarais Leerstoel in Partnership and Active Ownership. Hij leidt er het acquisitieprogramma en is de stichter van het International Directors' Forum.

Professor Haspeslaghs onderzoek over ondernemingsstrategie in gediversifieerde bedrijven, alsook zijn werk in fusies en overnames, werden door de Academy of Management bekroond met de onderscheiding voor respectievelijk de beste thesis (1984) en beste boek (1993). Hij haalde verschillende bekroningen voor beste Europese case en ook meermaals de Insead Teaching Award, het meest recent in 2005. Vanaf professor Vlericks emeritaat in 1990 tot 2007 was professor Haspeslagh ook deeltijds buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent en nam er zijn cursus Algemeen Beheer over, eerst in het PUB-programma, en daarna in de Masters in Management.

Als ondernemer stond Philippe Haspeslagh mee aan de wieg van onder meer Dujardin Foods, Procuritas, Capricorn, Quest for Growth en Vitaya. Hij is voorzitter van Dujardin Foods, bestuurder bij Kinepolis en Vandemoortele, lid van de adviesraad van Governance for Owners, en van de algemene raad van de Vlerick Leuven Gent Management School. Over de jaren heen fungeerde hij als raadgever van CEO’s en directies van beursgenoteerde en grotere familiale ondernemingen over ondernemingsstrategie, fusies en overnames en corporate governance.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen