< Terug naar overzicht

Peter Leyman rijdt van Volvo naar CD&V

Peter Leyman, de gedelegeerd bestuurder van Volvo Cars Gent, zal bij de federale verkiezingen van 10 juni kandidaat zijn voor de CD&V. Leyman – die vorige week zijn laatste publiek optreden als Volvo-baas gaf tijdens de CEO en HR Rondetafel van De Fa

Met ingang van 1 mei verlaat Peter Leyman (45) Volvo Cars Gent. Leyman werkt al sinds 1988 voor Volvo. In 2001 werd hij gedelegeerd bestuurder. Hij groeide uit tot een van de toonaangevende bedrijfsleiders in Vlaanderen. Leyman kan tevreden terugblikken op zijn Volvo-verleden: hij gaat de Volvo-geschiedenis in als de gedelegeerd bestuurder die de grootste uitbreiding van de Gentse fabriek in goede banen leidde. Onder Leyman verdubbelde de capaciteit en werd Volvo Cars Gent de grootste fabriek binnen de Volvo-groep. Bovendien lijkt de toekomst veilig gesteld door het aantrekken van het nieuwe model, de C30.

Peter Leyman studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Gent) en Financiële Wetenschappen (Vlerick). Hij ging 19 jaar geleden aan de slag op de personeelsdienst van Volvo en promoveerde in 1996 tot personeelsdirecteur. De Drongenaar werd in juli 2001 gedelegeerd bestuurder van Volvo Cars Gent. Hij volgde Hubert Casneuf op en was de derde gedelegeerd bestuurder op rij die voordien personeelsdirecteur was.

De nuchtere zakenman Leyman, die twee keer de finale van Manager van het Jaar haalde, maakte opgang als een gedelegeerd bestuurder die voor iedereen bereikbaar was. Vergaderingen met de vakbonden hield hij informeel en hij bleef altijd met beide voeten op de grond.

De jongste jaren ging Leyman meer en meer wegen op het beleid. Hij werd voorzitter van de beroepsfederatie Agoria Oost- en West-Vlaanderen en van Voka Oost-Vlaanderen. De welbespraakte Leyman werd tegelijk de spreekbuis van de verzuchtingen van de industrie en het voorbeeld van een industrieel succesverhaal. Leyman staat bekend als goede lobbyist die er bij de overheid belangrijke investeringen doorkreeg.

Vlaams minister-president Yves Leterme verheugt zich dat zijn partij met Peter Leyman “één van de beste talenten van de sociaaleconomische wereld” heeft weten te rekruteren. Leyman krijgt de derde plaats op de CD&V-Kamerlijst Oost-Vlaanderen. Zowel CD&V als Leyman ontkennen dat er beloftes zijn gemaakt over een eventuele ministerpost. Leyman verklaarde zijn keuze aan de Tijd: “Ik herken een aantal waarden bij CD&V die ook bij Volvo aanwezig zijn, zoals samenhorigheid en teamwerk. Bovendien spreken de mensen bij de partij me zeer aan. Het is ook een partij met een breed maatschappelijk draagvlak.”

Leyman wordt als gedelegeerd bestuurder opgevolgd door Derek Jessiman, momenteel nog hoofd van Volvo Cars Body Components (leverancier van o.a. Volvo Cars Gent) in Göteborg en Olofström.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen