< Terug naar overzicht

Marcel Van Aken volgt Jan Van Acoleyen op bij Agfa

Vanaf 16 augustus wordt Marcel Van Aken vice-president HR bij de Agfa-groep. Hij volgt er Jan Van Acoleyen op, die uit eigen beweging vertrekt.

Marcel Van Aken (56) – de HR-manager van het jaar 2005 – is tot vandaag directeur sociale zaken bij Glaverbel. In die functie werkte hij zich de voorbije jaren vooral in de kijker door het management van enkele harde herstructureringen en zijn geregeld creatieve en actieve aanpak van sociale conflicten. Men moet er niet aan twijfelen dat dit gegeven een belangrijke rol gespeeld heeft bij de keuze van de Agfa-directie. De groep staat immers voor een zeer verregaande herstructurering. De werkelijke draagwijdte ervan is nog niet bekend, maar dat er harde onderhandelingen aankomen, staat wel vast.

Van Aken is licentiaat Politieke en Sociale Wetenschappen (KU Leuven) en was van 1975 tot 1990 secretaris van de christelijke bediendevakbond LBC (eerst gewestelijk, daarna nationaal). In 1990 werd hij HR-directeur bij Akzo Nobel België en in 1995 adjunct algemeen manager personeelsdivisie Toyota Motor Europe Marketing & Engineering. In 1997 stapte hij over naar de Glaverbel Group als directeur sociale zaken. Wie hem bij Glaverbel zal opvolgen, is op dit moment nog niet bekend. Er zouden wel herschikkingen in de HR-topfuncties komen, want eind dit jaar verlaat ook vice-president Human Resources & Communication Michèle Gillot de onderneming. Zij gaat met pensioen.

Jan Van Acoleyen (44) van zijn kant is licentiaat Pedagogie (KU Leuven) en behaalde een MBA (Ufsia). Hij startte zijn carrière in rekrutering en assessment, salarisbeleid en training bij DIP Consulting. In 1994 maakte hij de overstap naar Bell, waar hij gedurende twee jaar senior HR-officer was en voor verschillende divisies werkte. Bij Alcatel-dochter Mietec in Oudenaarde, werd hij vervolgens HR director en vice-president HR. Hij maakte er de snelle groei mee van een paar honderd tot 1800 werknemers. In 2002 begeleidde hij mee de verkoop van de halfgeleidersproducent Mietec (toen reeds omgedoopt tot Microelectronics) en keerde hij terug naar Alcatel als HR-director Benelux en later ook vice-president HR North Europe. Hij loodste er het bedrijf mee door turbulente tijden, waarbij meer dan 1000 van de 3500 banen moesten sneuvelen. Eind september 2004 nam Van Acoleyen bij Agfa als hoofd van de wereldwijde HR-activiteiten de plaats in van Georges Vandenhove, die enkele maanden eerder vertrokken was.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen