< Terug naar overzicht

Johan Hellemans is HR-manager Hoge Raad voor Diamant

In januari trad Johan Hellemans aan als HR-manager bij de spreekbuis van de Antwerpse diamantsector, de Hoge Raad voor de Diamant.

Johan Hellemans (49) is licentiaat in de Rechten (Universiteit Antwerpen) en master in Human Resources Management (LUC). Hij volgde diverse vaktrainingen en opleidingen en volbracht de opleiding Bedrijfseconomie aan de IPO Management School.

Tussen 1982 en 1989 was Hellemans zelfstandig advocaat aan de balie van Antwerpen. Hij verdiepte en specialiseerde er zich in arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht. Daarna greep hij de kans om een (nieuwe) functie als juridisch raadgever vorm te geven en uit te bouwen als rechterhand van de personeelsdirecteur bij Multipharma Groep cv, een groothandelaar-verdeler van geneesmiddelen met 1250 personeelsleden.

Vanaf 1998 kreeg Hellemans HR operationeel in de vingers: hij nam bij Bayer Antwerpen de functie van human resources officer op zich. Hij zette er mee de schouders onder de vernieuwingsbeweging bij de personeelsafdeling die erop gericht was de interne dienstverlening in partnerschap te ontwikkelen. Hellemans fungeerde als draaischijf tussen vijf productiebedrijven, vijf dienstverlenende afdelingen (1000 medewerkers) en de stafdiensten van het personeel.

Eind 2002 werd Hellemans HR-manager bij de rubberproducent voor de autobandenindustrie Lanxess Rubber in Zwijndrecht (500 medewerkers). Hij ontwikkelde er de HR-deelgebieden tot een performante personeelsafdeling en ijverde voor de integratie hiervan in het totale bedrijfsbeleid.

Zijn huidige werkgever, de Hoge Raad voor de Diamant, bevindt zich volgens Hellemans in een overgangssituatie die zowel de structuren als de medewerkers raakt: “In de overgang van een koepelorganisatie in vzw-structuur naar een commerciële nv en een stichting focussen we op de mindset binnen onze organisatie. Het thema van procesbegeleiding is daarbij een fundamenteel aandachtspunt. Bijzondere aandacht dient besteed te worden aan competentie- en performancemanagement waarbij ook het verloningspakket in scoop wordt genomen.” Hellemans’ motivatie steunt op deze uitdaging en op “het strategisch en economisch belang van de diamantsector voor Antwerpen en nationaal”.

We stellen Johan Hellemans uitgebreider voor in HR Square nr. 44, in de rubriek Profiel.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen