< Terug naar overzicht

Hugo De Bie volgt William De Plecker op bij DP World

Goederenbehandelaar DP World Antwerp heeft een nieuwe HR-manager: Hugo De Bie. Hij deed ervaring op als HR-verantwoordelijke bij verschillende industriële bedrijven in de Antwerpse haven.

Hugo De Bie (54) studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan UFSIA (1974-1979). Hij startte in 1981 als Hoofd van het departement HRM bij Fina Raffinaderij. Acht jaar lang was hij eindverantwoordelijke voor de personeels- en loonadministratie, het beleid inzake werving en selectie, de onderhandelingen met de werknemersvertegenwoordigers en dies meer. Hij stuurde een team van vijf HR-medewerkers aan.

In 1990 volgde chemiebedrijf Monsanto. De Bie was er Employee Relations Supervisor. In die functie stond hij in voor personeels- en loonadministratie, industriële relaties, de functieclassificatie en het evaluatiesysteem en andere HRM-aspecten. Hij was lid van de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk. De Bie kan terugkijken op een geslaagde invoering van een alcohol- en drugsbeleid, een herstructurering (van 1100 naar 1000 werknemers) zonder vakbondsacties en succesvolle cao-onderhandelingen.

In 1995 koos De Bie dan voor Bayer Rubber te Zwijndrecht. Als HR-manager droeg hij de volledige verantwoordelijkheid over alle aspecten van HRM. De Bie was lid van het managementteam en beschikte zelf over een achtkoppig HR-team. Na een woelige cao-onderhandelingsronde in 1995-1996, gespijsd met een drie weken durende staking, slaagde De Bie erin om de daaropvolgende onderhandelingsperiodes steeds succesvol af te sluiten zonder sociale spanningen. Verder introduceerde De Bie pensioenplannen en werkte hij in het managementteam nauw samen met de CEO.

In 2004 verhuisde De Bie naar Lanxess, een spin-off van Bayer Antwerpen. Hij was er tot januari 2009 HR Director en lid van het managementteam. De Bie begeleidde er een zware herstructurering (van 2550 naar 2000 medewerkers), voerde een nieuwe functieclassificatiesysteem in en werkte aan de creatie van een nieuwe bedrijfscultuur.

Bij DP World wil De Bie een laagdrempelig HRM invoeren. “Medewerkers moeten weten waarvoor ze bij de personeelsdienst terecht kunnen en in welke domeinen onze afdeling hen kan ondersteunen. Daarnaast is het mijn rol om leidinggevenden dagelijks bewust te maken van het feit dat ze met mensen bezig zijn. Goede arbeidsomstandigheden, de uitbouw van een loopbaan, dat zijn zaken waarvoor we oog moeten hebben.”

Als Antwerpenaar is De Bie naar eigen zeggen best trots om na een jarenlange carrière bij industriële bedrijven in het havengebied, nu in de échte haven van Antwerpen te werken.

DP (Dubai Ports) World Antwerp laadt en lost containers en stukgoed. In Antwerpen baat het bedrijf drie terminals uit: aan het Delwaidedok, aan het Churchilldok en Antwerp Gateway aan het Deurganckdok. Er werken zo'n 1100 medewerkers, waaronder zo'n 800 arbeiders en zowat 300 bedienden.

Hugo De Bie volgt William De Plecker op die koos voor de job van HR-manager bij beveiligingsgroep Securitas. Het artikel over zijn carrièrestap leest u hier.

In HR Square nr. 77, het tijdschrift dat eind deze maand verschijnt, leest u het volledige Profiel van Hugo De Bie.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen