< Terug naar overzicht

HR-manager van het jaar 2006 is Michel Deboeck (Fortis)

Op de HRM Night, donderdag 16 maart, werd Michel Deboeck van Fortis voorgesteld als HR-manager van het jaar. Hij won de wedstrijd voor – in deze volgorde – Astrid De Lathauwer (Belgacom), Andre Leclercq (Arcelor) en Tony Jossa (Telenet).

Als er één gebrek is waaraan Michel Deboeck niet lijdt, dan is het valse bescheidenheid. We citeren uit het interview dat verscheen in HR Square nr. 31 van januari 2006: “Op basis van mijn internationale ervaring durf ik zeggen dat HR in België niet noodzakelijk minder ontwikkeld is dan in andere landen. Mijn loopbaan speelde zich vooral af in West-Europa en de VS. Overal stelde ik vast dat het dikwijls niet de sterkste figuren zijn die op HR worden gezet, wat een grote vergissing is. (…) Maar al komt het vaker voor dat niet de beste paarden de verantwoordelijkheid voor HR toebedeeld krijgen, toch ken ik voorbeelden van bedrijven waar de algemeen directeur en de personeelsdirecteur een perfect tweespan vormen. Belangrijk is daarbij dat de algemeen directeur de bereidheid toont een deel van zijn macht af te staan aan zijn collega op personeelszaken.

Naar mijn mening hebben HR-professionals te snel kritiek op hun eigen vakgebied. In andere disciplines is veel minder zelfkritiek te merken. (…) In deze optiek vind ik dat HR-managers gerust wat arroganter mogen worden. Bij Fortis bijvoorbeeld houden we jaarlijks een werknemersonderzoek. Eén van de vragen peilt naar de tevredenheid van de medewerkers over de HR-afdeling. Maar we vragen hen niet of ze tevreden zijn over andere afdelingen! Wellicht zijn we in HR soms iets te masochistisch. We mogen ons gerust wat sterker durven op te stellen.”

Zoals altijd zal er wel weer – terechte en onterechte – kritiek zijn op dit concours, maar met deze HR-manager van het jaar werd alvast een figuur met guts gekozen. We kijken uit naar de manier waarop hij de volgende jaren ambassadeur van de professie speelt.

Michel Deboeck (°1955) studeerde psychologie aan universiteiten in Brussel en Cambridge (UK). Hij begon zijn carrière in de financiële wereld bij de Bank Brussel Lambert (nu ING), kreeg daar een opleiding als algemeen bankier maar belandde toch in de wereld van de human resources. Later was Deboeck consultant bij Rohrer, Hibler and Replogle (RHR), training & development manager bij AT&T (Europa, Midden-Oosten en Afrika), directeur organisatie en HR-management bij Coopers & Lybrand en mede-oprichter van Acker Deboeck and Company (HR-advies). Sinds 2002 is hij Chief Human Resources Officer bij de Fortis Groep.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen