< Terug naar overzicht

Belgische werknemer wordt nomade

Ondanks pogingen van bedrijven om medewerkers binnen het bedrijf te houden, verlaten de Belgische werknemers steeds vaker uit eigen beweging het bedrijf. Ze identificeren zich minder met het bedrijf en vermijden gedwongen ontslag door zelf op te stappe

Belgen veranderen sneller van werkgever dan algemeen wordt aangenomen, zo meldt het zakenportaal Express.be. Een onderzoek van advies- en onderzoeksbureau Idea Consult suggereert immers dat steeds minder werknemers een lange carrière doorbrengen binnen hetzelfde bedrijf en hun loopbaan anders indelen. Ze willen zelf op een zeer individuele manier hun carrière bepalen. Tijdens de eerste jaarhelft van 2005 vertrok 56% van de uitstromende werknemers vrijwillig, 20% vertrok na gedwongen ontslag omwille van slecht functioneren en 5% omwille van een herstructurering. Amper 2 % van de vacatures werd in dezelfde tijdsspanne ingevuld door interne werknemers.

Logisch gevolg daarvan is dat personen die voelen dat een carrière binnen een bedrijf niet mogelijk is, snel geneigd zijn een andere job te zoeken. Uit het onderzoek blijkt ook dat zelfs in laagconjunctuur de uitstroom van werknemers vooral wordt bepaald door vrijwillig vertrek. Werknemers hebben minder moeite met een vrijwillig vertrek omdat ze zich steeds minder met het bedrijf identificeren. Ze kiezen eieren voor hun geld wanneer ze vinden dat het bedrijf stagneert. Gedwongen ontslag vermijden ze door zelf te vertrekken.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen