< Terug naar overzicht

Zuiver oordelen

Auteurs:Henk-Jan Guchelaar
Uitgever:Uitgeverij Nelissen, 144 blz.
ISBN:90 244 1654
Prijs:€13.00

Henk-Jan Guchelaar is zelf hoogleraar Klinische Farmacie aan de Universiteit Leiden maar heeft jarenlange ervaring als leidinggevende in grote organisaties. De auteur bewerkte met Zuiver oordelen het oude boek Zinnelijk oordelen van prof. dr. A.F.G. van Hoesel uit 1960. Hij vond het te jammer dat deze klassieker niet meer beschikbaar was.


Het dunne boekje van Guchelaar hebt u sneller doorbladerd dan in u opgenomen. Dat is wel duidelijk. De auteur confronteert ons met logische mechanismen van ons brein, dat vaak snel en onzorgvuldig over anderen oordeelt. Als u ongemakkelijk begint te wroeten op uw stoel omdat de spiegel die u zich voor houdt dreigend op u afkomt, hoeft u zich niet te schamen. Wij hadden hetzelfde gevoel.


Een van de valkuilen waar onze voet in bleef steken, was ‘het oordelen buiten verband’. Dit betekent dat wanneer twee mensen precies hetzelfde (goed of fout) doen, we dit toch geheel verschillend interpreteren. Is uw arrogante collega die zijn mening opdringt alweer betweterig of heeft hij ditmaal een punt? Neemt u dezelfde mening ernstiger als uw chef ze uitspreekt?


Soms is gedrag ook meer typerend voor de levensfase waarin iemand zich bevindt, dan voor het effectieve karakter van deze persoon. En herkent u het verschijnsel van uw verlangen, motieven en drijfveren te projecteren op anderen? Totdat u meer uzelf dan de ander aan het beschrijven bent? Als u oordeelt dat een sollicitant met veel ambitie straks klaar is om een coup te plegen, zegt dat dan niet meer over uw eigen plannen?

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen