< Terug naar overzicht

Zo werkt het dus niet!

Auteurs:Thea Gevers
Uitgever:Business Contact, 144 blz.
ISBN:97890 470 08132
Prijs:€19.99
Hoe gaat u om met dwarsliggers in het team of de organisatie? Een verkenning van welke typen de zaak willen saboteren. Misschien is dat zelfs de schuld van de chef of werkgever zelf.

Met ‘dwarsige’ medewerkers heeft de Nederlandse psychologe-coach-consultant Thea Gevers het niet over medewerkers met een psychiatrisch probleem. In haar boek ‘Zo werkt het dus niet!’ beschrijft ze (ongetwijfeld herkenbare) types van personeelsleden die altijd wel wat verzinnen of altijd een uitvlucht klaar hebben om toch maar niet te doen wat van hen verlangd wordt. De ene speelt het slachtoffer (“Ze moeten altijd mij hebben!”), de andere klampt zich vast aan het status-quo (“Het is toch altijd goed gegaan zo?”), de volgende schuift de schuld steeds weer van zich af (“Ik heb het niet gedaan!”). Het kan ook uitdagender, zoals de intimidant beseft (“Fuck you!”) of je kan de schone schijn ophouden (“Zeg jij maar wat je wilt…”) of gewoon negatief stampvoeten (“Ik doe hier niet aan mee!”). Zelfs voltallige teams kunnen op allerhande manieren dwarsliggen.

Thea Gevers beschrijft de profielen én brengt de oorzaken in kaart. Onder meer beloftes die niet nagekomen worden door de werkgever, doen sommige medewerkers al gauw rebelleren (openlijk of juist niet). Andere uitlokkers zijn geen waardering krijgen, zich niet eerlijk behandeld weten/voelen, niet gehoord of betrokken worden en almaar meer taken opgelegd krijgen. Ook de teloorgang van zekerheden draagt bij aan de negatieve reacties.

Wat de leidinggevende hieraan kan doen? Gevers schuift het ‘drieënhalf sporenbeleid’ naar voren: de leider moet het verleden afsluiten, zijn eigen functioneren onder de loep schuiven (en misschien bijsturen), de directe omgeving motiveren en ten slotte de dwarsliggers zelf aanpakken. Haar diagnose annex remedie is op zijn minst een interessante verkenning.

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen