< Terug naar overzicht

Workshops.

Auteurs:Sims Nikki Highmore
Uitgever:Pearson Education Benelux, 205 blz.
ISBN:90 430 1314 7
Prijs:€20.00
[p]U werd gevraagd een presentatie of workshop te geven, maar u heeft geen idee hoe u dat moet aanpakken. De workshops die u zich herinnert, waren te saai en onaantrekkelijk. Met behulp van dit boek organiseert u misschien een sessie waaraan de deelnemers echt iets hebben.[/p]

Dit boek is bruikbaar voor iedereen die wel eens een workshop moet organiseren maar daar weinig ervaring mee heeft, of te weinig tijd. Het leidt u stap voor stap door alle verschillende stadia, van de eerste voorbereiding tot de evaluatie achteraf.


In vier hoofdstukken wijst auteur Nikki Highmore Sims de weg naar het opzetten van workshops waarmee u de beoogde resultaten haalt. In een eerste hoofdstuk gaat ze na wat uw natuurlijke stijl is. “Het belangrijkste aan een workshop of een ander soort sessie is dat men er in de eerste plaats zelf plezier moet aan beleven”, schrijft Sims. “Als men echt plezier heeft in het geven van een sessie en het onderwerp spreekt u werkelijk aan, dan heeft u uw publiek eigenlijk al voor u gewonnen.” Door handige overzichten van presentatiestijlen komt u al snel te weten welke workshopelementen bij u passen. De voorkeur gaat in dit boek overduidelijk naar een meer faciliterende, interactieve presentatiestijl. Natuurlijk leren personen op die manier sneller en blijven ze langer wakker, maar iets meer aandacht voor de ‘docentstijl’ had ook niet misstaan.


In hoofdstuk twee krijgt u praktijkgerichte informatie mee in concrete tips (zoals de regel dat de verhouding tussen activiteiten waar deelnemers centraal staan en activiteiten waarbij de facilitator centraal staat 70-30 moet zijn). Hierna bent u klaar om een “geweldige sessie op te bouwen”. U zet het raamwerk op en bepaalt de leerresultaten voor elk sessieonderdeel. Sims geeft u hierbij gedetailleerde suggesties voor oefeningen, leert u instrumenten te hanteren (zoals de metafoor) en besteedt ook aandacht aan de te gebruiken materialen. In een afsluitend hoofdstuk worden de principes ook toegepast op vergaderingen.


Dankzij de uitvoerige inhoudsopgave en index kan het boek ook handig zijn voor wie meer ervaring heeft in het geven van workshops. In plaats van het boek systematisch door te werken, kunnen zij een greep doen uit de thema’s en tips die voor hen interessant zijn.


Toch ontbreken enkele zaken om van dit boek de complete handleiding te maken. U leert geen presentatietechnieken of ‘formele’ trainingsmethoden. U komt niet te weten hoe u bijvoorbeeld uw handen moet houden, hoe u moet staan, hoe u zich duidelijk verstaanbaar moet maken. Sims countert deze soort kritiek dan weer met: “Het kan me niet schelen of u zit, op uw handen staat of ter plaatse jogt, als u het proces volgt behaalt u de beoogde resultaten” of met: “Uzelf verstaanbaar maken is minder belangrijk, u laat het publiek aan het woord.”

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen