< Terug naar overzicht

Wat leiders drijft

Auteurs:Kets de Vries Manfred
Uitgever:Nieuwezijds, 364 blz.
ISBN:90 571 2233 2
Prijs:€37.00
[p]Iedereen klaagt wel eens over de discrepantie tussen wat leiders zeggen en wat ze doen. Manfred Kets de Vries argumenteert dat die discrepantie geworteld is in het gebrek aan bewustzijn bij die leiders van hun eigen psychologische drijfveren en stemmingen.[/p]

De Nederlandse vooraanstaande managementdenker Manfred Kets de Vries hoopt met het boek ‘Wat leiders drijft’ managers, consultants en leiderschapcoaches te laten inzien welke invloed de innerlijke persoonlijkheid - diep geworteld sinds de vroegste jeugd - heeft op de manier waarop we leiding geven aan anderen. Mensen laten begrijpen wat ze zelf doen, daar draait het om in deze publicatie. ‘Wat leiders drijft’ is net als ‘Leiderschap ontraadseld’ uit 2002 een betoog voor een organisatie waarin mensen authentiek zijn en zich kunnen ontplooien, hun eigen gedrag vatten en verstaan wat de consequenties daarvan zijn.

Dit boek is een manifest waarin Kets de Vries verkondigt overtuigd te zijn van de waarde van organisaties met een hoog EQ: “In onze postindustriële, op kennis gebaseerde maatschappij hebben bedrijven waar personeel met een hoog EQ werkt een streepje voor als het gaat om creativiteit en innovatie. In dergelijke bedrijven zijn uitspraken als ‘mensen zijn ons belangrijkste bedrijfskapitaal’ en ‘ons kapitaal verlaat elke avond het pand’ meer dan een loze kreet, het zijn veelbetekenende credo’s.” Door de introductie van de klinische benadering in individuele verandering en in veranderingen in organisaties, is het boek conceptueel van aard. Het besteedt uitgebreid aandacht aan persoonlijkheidstypes, introduceert een uitvoerig geteste methode om bestuurders te helpen hun gedragspatronen te veranderen en onderzoekt systeembrede veranderstrategieën in organisaties.

Het is een pleidooi voor managers die beter nadenken en over een grote emotionele intelligentie beschikken en het biedt waardevolle instrumenten om dat doel te bereiken. U leert door een nieuwe bril naar uzelf kijken. Indien u zich de tijd gunt om dit te doen, leert u uit uw zelfobservatie. “Een luie persoon zal nooit iets bereiken, maar iemand die voortdurend bezig is, worstelt met hetzelfde probleem”, schrijft de Vries. Om uw rustige zoektocht naar emotionele intelligentie te begeleiden, doet de auteur een beroep op zenverhalen. Deze verhalen vol levenswijsheid moeten u bewust maken van hoe het leven werkelijk geleefd wordt, moeten uw geest doen ontwaken en het bewustzijn verhelderen. Nu kunt u van mening zijn dat zenverhaaltjes over oude monniken te poëtisch zijn en te ver afstaan van de managementpraktijk, maar de Vries gebruikt ze - weliswaar in elk hoofdstuk - toch met mate.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen