< Terug naar overzicht

Van selectiegesprek tot exitinterview

Auteurs:Nijenhuis Cora
Uitgever:Thema, 112 blz.
ISBN:90 5871 246
Prijs:€19.00

Cora Nijenhuis is zelfstandig personeelsadviseur en is als freelancer verbonden aan Ember training, coaching en advies. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en volgde een opleiding Personeelsmanagement en een MBA. Ze verzilverde deze studies door gedurende 15 jaar leidinggevende posities in te vullen in diverse organisaties.


Met haar boek Van selectiegesprek tot exitinterview beklemtoont Nijenhuis het belang van een goed formeel gesprek. Sollicitanten, werknemers en uittredende werknemers hangen een beeld van hun chef en van de onderneming op en dat beeld wordt in grote mate gevormd door ervaringen in gesprekken die ze met die leidinggevende hebben gehad. Bovendien gaat het lang niet alleen over beeldvorming. Het is ook nodig dat de werknemer een goed gevoel overhoudt aan een oplossingsgericht gesprek.


Nijenhuis bespreekt de verschillende vormen van formele gesprekken in aparte hoofdstukken die ze telkens inleidt met een fictieve conversatie. U leest hoe u een selectiegesprek voert, met uw personeel onderhandelt of een medewerker beoordeelt. Ook het functionerings- en coachingsgesprek en het overleg rond het persoonlijk ontwikkelingsplan krijgen aparte aandacht, net als het loopbaangesprek en de adviesverstrekking. De lezer krijgt tips over hoe hij moet bemiddelen tussen twee conflictueuze partijen en hoe hij met personeel over ziekte en reïntegratie moet praten. Nijenhuis behandelt ook het slechtnieuwsgesprek, dat zowel kan gaan over het niet toekennen van een vakantie als over ontslagmededeling of het ontzeggen van opslag of promotie. De auteur sluit chronologisch af met het exitinterview, dat moet verklaren waarom iemand het bedrijf verlaat. Nuttige bijlagen in het boek zijn een voorbeeld van een curriculum vitae, een blanco beoordelingsformulier, een formulier voor een functioneringsgesprek, een lijst met sterke en zwakke punten van een werknemer en een vragenlijst voor een exitinterview. Van selectiegesprek tot exitinterview is op maat geschreven van de vlugge gebruiker. Het boek is niet te dik en de hoofdstukken leiden ordelijk en gestructureerd recht naar wat u wilde weten.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen