< Terug naar overzicht

Uw verdiende loon

Auteurs:Brecht Decroos & Ivan De Witte
Uitgever:Borgerhoff & Lamberigts, 240 blz.
ISBN:97890 8931 172 6
Prijs:€19.95
Wie verdient hoeveel? Diverse jobbijlagen pakken graag uit met dat nieuws. Nu hebben twee tenoren uit de Belgische HR-dienstenwereld de gegevens verzameld in een boek. Ze voegen er heel wat weetjes aan toe. Hoe ziet het loonpakket eruit? En hoe kan je het verbeteren?

De Belg gaat nog altijd het best werken in de chemie- en farma-industrie. Daar strijken werknemers het hoogste gemiddelde bruto basismaandloon op. Enkele opvallende cijfers:

3915 euro: chemie en farma
3660 euro: banken en verzekeringen
3655 euro: ICT
3250 euro: elektriciteit en elektronica
2350 euro: textiel
2300 euro: grote kleinhandelszaken
2250 euro: warenhuizen
2200 euro: hotel

Die info vinden we in ‘Uw verdiende loon’, het boek waarin de Belgische Hudson-boegbeelden Ivan De Witte en Brecht Decroos nagaan wat de Belgen verdienen. Gelukkig zorgen ze ook voor nuancering en verfijning van al die ‘gemiddelden’ en ‘bruto’ cijfers. Dat is ook de grote verdienste van dit boek. Ze richten tot een ruim publiek met heldere informatie. Voor heel wat lezers zal het zeker en vast over ‘verhelderende’ informatie gaan. Zo geven ze een ook een goed beeld over extralegale voordelen en variabele toemaatjes.

Het auteursduo zal beslist ook scoren met het luik waarin ze een reeks beroepen portretteren, telkens met de gangbare lonen en voordelen erbij. Ze hebben het zowel over de poetsvrouw als de ingenieur, zowel over de ambtenaar als over de piloot, zowel over de sales manager als de notaris. Maar uiteraard is er ook een kijkje op de portefeuille van de profvoetballer, de minister en… de HR-manager.

De HR-manager ontvangt in België doorgaans 4560 tot 6270 euro bruto basissalaris per maand. Bijna 80 procent van hen krijgt daar wel nog een bonus (4000 tot 10.500 euro bruto) of een deelname in de winst (1500 tot 14.700 euro bruto) bovenop. Daarnaast zijn er de gebruikelijke extralegale voordelen en vrijwel altijd een bedrijfswagen. Er is ook nog een maandelijkse forfaitaire onkostenvergoeding die varieert tussen 125 en 225 euro.

Bij de tips om het loon te vergroten, zit nog altijd een waarschuwing ingebouwd voor wie graag vaak van job veranderd. Een andere job kan het loon de hoogte in jagen, maar jobhoppers moeten toch opletten dat ze niet te veel anciënniteit verliezen. De beruchte Belgische rem op de arbeidsmobiliteit wordt daarmee nog maar eens duidelijk.

Een nuttig boek voor HRM’ers? Alleen als overzicht en om hier en daar een beetje de nieuwsgierigheid te bevredigen. Iets nieuws zit er voor hen niet in. Het boek zal zijn weg wel vinden, maar dan naar het ruime publiek en naar een stuk of wat onverbeterlijke jobhoppers.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen