< Terug naar overzicht

Strategisch verlonen

Auteurs:Dillen Dominique
Uitgever:Kluwer, 162 blz.
ISBN:90 4650 544 8
Prijs:€58.00

Dominique Dillen is docente aan de Universiteit Antwerpen Management School (UAMS) en sinds 1 augustus 2005 senior consultant bij De Witte & Morel, binnen de cel competentie- en reward management. Ze werkte voordien 14 jaar op de interne HR-afdeling en heeft twee jaar ervaring als consultant.


De betrachting van Strategisch verlonen is duidelijk. Dillen schreef een soort kennismakingsboek voor iedereen die benieuwd is naar welke vormen van beloning op de markt bestaan. Haar toelichtingen zijn duidelijk. De auteur stelt onder meer de total reward-modellen van Vlerick, Hay Group en Duncan Brown voor. Deze modellen geven een overzicht van alle mogelijke loonvormen binnen een onderneming, ingedeeld naar categorieën. Ze laten toe uw onderneming te positioneren. Duncan Brown maakt een onderscheid tussen financiële en niet-financiële en tussen individuele en collectieve beloning. Het vakantiegeld is bijvoorbeeld een individuele financiële vergoeding. Flexibele werktijden horen bij de collectieve niet-financiële beloningsvormen. Dillen bespreekt verder de voor- en nadelen van een aantal functiewaardering en -classificatiesystemen. Ze legt uit waarom vakbonden hierbij de voorkeur geven aan analytische systemen.


Strategisch verlonen gaat ruim in op reward management. De benadering is holistisch. Dillen beschrijft het nut van prestatiebeloning en competentiemanagement. Ze beschrijft hoe u het loonsysteem kunt afstemmen op de markt. Bij baremasystemen beveelt zij zacht broadbanding aan, het gebruik van brede salarisbanden of loonvorken per barema. Broadbanding maakt een salarisgroei mogelijk binnen dezelfde band. Er is geen artificiële promotie nodig om een werknemer die goed presteert naar behoren te belonen. Nadeel is dat het minimum en het maximum van een brede vork respectievelijk lager of hoger ligt dan het markttarief. Dat kan voor onenigheid zorgen. Misschien toch eens inkijken, dat kennismakingsboekje.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen