< Terug naar overzicht

Socratisch Coachen

Auteurs:Veraart-Maas Hilde
Uitgever:Uitgeverij Nelissen, 260 blz.
ISBN:90244 17333
Prijs:€29.00
 

Hilde Veraart-Maas, organisatiesociologe van opleiding en sinds 1991 zelfstandig HRM-adviseur, trainer en coach schreef eerder ‘Werken aan deeltijd, deeltijdwerk in een resultaatgerichte cultuur’, een standaardwerk op het gebied van deeltijdse arbeid, de balans tussen vrije tijd en werk en de cultuurverandering op dat gebied. Sinds juli 2006 is haar tweede boek er, “Socratisch Coachen”. Hiermee wil de auteur de socratische vraag uit de “ongrijpbare sfeer van vanzelfsprekendheid en intuïtie” halen.

De auteur slaagt in haar opzet door zowel een stevige theoretische basis als een reeks praktische illustraties van de methodiek aan te bieden. Het boek is dan ook interessant voor iedereen die coacht: HR-managers, loopbaanadviseurs, vertrouwenspersonen, managers en collega's. Iedereen die voor zichzelf een probleem wil oplossen en bereid is kritisch naar zichzelf te kijken kan dit boek gebruiken.


Een nieuwe aanpak is het echter niet: in feite is de benadering zoals Socrates die introduceerde al zo’n 2500 jaar oud. De Griekse wijsgeer leerde ons: ‘Ken uzelf’. Dat is meteen ook de rode draad van dit boek: een goede coach kent zijn mogelijkheden en zijn beperkingen. Een goede coach die de gangbare gesprekstechnieken onder de knie heeft, kan wellicht de socratische vragen als krachtige aanvulling gebruiken om de medewerker of cliënt te helpen tot een doorbraak te komen. Socratische vragen leiden ertoe dat de gecoachte zelf nadenkt, zelf afwegingen maakt, zelf keuzes maakt en zelf stappen onderneemt. Dergelijke vragen vormen de kern van socratisch coachen. Men voorkomt ermee dat men (on)bewust vervalt in het geven van suggesties en het aandragen van oplossingen.


Men kan bibliotheken vullen met boeken die al verschenen zijn over coachen, en toch kan dit boek iets toevoegen aan de bestaande literatuur. Alle vormen van coachen en begeleiden hebben immers, vanuit de optiek dat ‘een coach het antwoord krijgt dat hij verdient’,‘de kunst van het vragen stellen’ gemeen. Een kunst waarvan Socrates de verpersoonlijking was en blijft.


Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen