< Terug naar overzicht

Slagen als leidinggevende

Auteurs:Watkins Michael
Uitgever:Nieuwezijds, 243 blz.
ISBN:90 5712 220 0
Prijs:€24.00

Michael Watkins is oprichter en partner van Genesis Advisers, een adviesbureau voor leiderschap en strategie, en gasthoogleraar aan het managementinstituut Insead in Fontainebleau. Voorheen was hij verbonden aan Harvard Business School en daar schreef hij Slagen als leidinggevende. Lessen voor een succesvolle carrièrestap.


Het boek is bestemd voor iedereen die als leidinggevende in een nieuwe werkomgeving komt of die binnen een vertrouwde omgeving op het punt staat voor het eerst een leidende functie te vervullen. Gradaties in leiderschap, werksfeer, arbeidsomstandigheden of bedrijfscultuur kunnen voor elk patroon verschillend zijn, maar in al die mogelijke situaties en scenario’s ontwaart Watkins toch een systematiek of enkele systematische methodes: “Natuurlijk is elke overgang in detail uniek, maar vanuit een breder gezichtspunt kunnen we typen overgang onderscheiden met gemeenschappelijke kenmerken en gemeenschappelijke valkuilen. In een start-up zit een ander patroon dan in een turnaround. Bovendien zijn er algemeen geldende principes, zoals bijvoorbeeld vroege overwinningen behalen, die de slagingskans van overgangen op alle niveaus vergroten, of je nu zojuist afdelingshoofd of algemeen directeur bent geworden. Waar het om draait, is dat je je strategie aanpast aan de situatie. Dat is een centraal thema van dit boek.”


De diepe beweegreden van Michael Watkins om dit boek te schrijven, is zijn ontembaar geloof dat de slaagkans van die leidinggevende niet alleen van zijn eigen mogelijkheden en beperkingen afhangt. De auteur ziet tussen situatie en leider een “fatale interactie”. Als een leider het niet redt, ligt dat ook aan de situatie en tegelijk is de situatie nooit zo uitzichtloos dat een gedegen chef er niet mee uit de weg zou kunnen.


Slagen als leidinggevende geeft richtlijnen voor het vertalen van principes naar plannen op maat. Watkins geeft een leestip: “Je zal dit boek actief moeten lezen en aantekeningen moeten maken over de toepasbaarheid van specifieke zaken op jouw situatie.”


Een uitgebreide recensie van dit boek vindt u in HR Square nr. 34 van april.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen