< Terug naar overzicht

Salarisonderhandelen

Auteurs:Castermans Robert
Uitgever:Pearson Education Benelux, 128 blz.
ISBN:90 430 1106 1
Prijs:€12.95
Zonde toch dat u die nieuwe baan en salaris zomaar hebt aangenomen omdat u zo blij was uit 20 kandidaten als beste naar voren te komen. Met een klein beetje onderhandelen had u 5 tot 10% meer loon kunnen binnenrijven. In Salarisonderhandelen helpt Robert Castermans u dit enthousiasme te temperen en verstandig uw inkomen ter discussie te stellen.

Het boek leert u in duidelijke, afgebakende tips onderhandelen over uw aanvangssalaris en secundaire arbeidsvoorwaarden en over een salarisverhoging. Voorbereiding, achtergrondkennis, stijl en timing zijn daarin van uitzonderlijk belang. Castermans ontleedt het ideale onderhandelingsgesprek over inkomen in fasen. In de eerste fase, die van het ijs breken, knoopt u best een informeel gesprek aan. Als uw baas u koffie aanbiedt en u bedankt beleefd door te zeggen dat u net wat probeert te minderen met koffiedrinken, dan zegt u iets over uzelf. Dat bepaalt mee de sfeer. Iets neutraals kan er ook wel af: "Wij zijn hier samen om over mijn loon te praten. Ik hoop dat we een regeling treffen waar iedereen zich in kan vinden." Uw chef kan daar alleen mee instemmen. U verkleint de afstand.


U doet er goed aan de gemeenschappelijke belangen van beide partijen te benadrukken. Het kan ook geen kwaad om procedurele afspraken te maken over het verloop van het gesprek. Al houdt Castermans het hier wel heel formeel. Hij stelt voor dat u zegt: "Laten we eerst onze wensen met elkaar doornemen, daarna een kwartiertje pauzeren om wat te drinken om dan een akkoord te bereiken over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden." Mijn baas zou raar opkijken.


Castermans raadt u af het openingsbod te doen. Dat keert zich bijna altijd in uw nadeel. Exploreer liever de wensen van de andere partijen en tast af waar de mogelijkheden liggen, in abstracte termen. Hebt u uiteindelijk een goede deal, sluit het gesprek dan kordaat af: "Blij dat we mekaar hebben gevonden." Steek uw hand uit om het akkoord te bezegelen. Hij zal ze zeker schudden.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen