< Terug naar overzicht

Mobbing op het werk

Auteurs:De Marteau Koen Verhelst Inger
Uitgever:Wolters Kluwer Belgium, 98 blz.
ISBN:978 90 4651 409 2
Prijs:€26.00
[p]Geweld, pesterijen, ongewenst seksueel gedrag op het werk… Koen de Marteau en Inger Verhelst schreven een boek dat lijnverantwoordelijken helpt de signalen op te merken en in te grijpen.[/p]

Vier jaar geleden al verscheen Als plagen een pest wordt… Mobbing op het werk in de Kluwer-reeks Samen Werken. Nu ligt een geactualiseerde editie op tafel. Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte neemt advocate Inger Verhelst de wettelijke verplichtingen onder de loep. Ze geeft een overzicht van de nieuwe wetgeving sinds 2007 (Pestwet), legt uit op wie en wanneer de wet van toepassing is, wat de verplichtingen van de werkgever zijn, welke actiemiddelen de slachtoffers tot hun beschikking hebben en hoe zij worden beschermd tegen represailles van de werkgever wanneer ze gebruik maken van zo’n actiemiddel. Dit deel is eerder opsommend en daardoor ietwat saaier, maar de inhoud is bijzonder nuttig voor iedere leidinggevende.


In het tweede deel schetst HR-professional Koen de Marteau de problemen van een gedegen preventiebeleid en geeft aan waarmee men rekening moet houden bij de aanpak van pestgedrag en het herstel na de feiten. Het deel begint met een paar concrete (zij het fictieve) berichten, die laten zien waar pesten toe kan leiden. We maken ook kennis met een bedrijfsleider die zijn kop in het zand steekt. De teneur is gezet. De Marteau zet ook de nadelen van de pestwet en de punten waar deze tekortschiet op een rijtje. Interessant zijn vooral de daarna omschreven oorzaken van pestgedrag (“pestgedrag wordt geboren uit frustratie”), de signalen en de aanpak ervan. Dé boodschap: alles staat of valt met een efficiënt preventiebeleid. Dat alles is vloeiend en op een persoonlijke manier geformuleerd. Het is duidelijk dat De Marteau spreekt uit eigen ervaring als een leidinggevende die zelf, met vallen en opstaan, heeft geleerd pestgedrag de kop in te drukken.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen