< Terug naar overzicht

Menselijke gebreken voor gevorderden

Auteurs:Roos Vonk
Uitgever:Scriptum, 199 blz.
ISBN:97890 5594 8185
Prijs:€18.95
Meer verdienen dan collega’s maakt gelukkig. Mocht u dat nog niet beseffen, dan leert u het wel in 'Menselijke gebreken voor gevorderden', het nieuwe - stekelige - boek van Roos Vonk, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Karl Marx wist het al: als iedereen in een bescheiden arbeidershuis woont, is er geen vuiltje aan de lucht. Het gaat pas fout als er om de hoek een kapitale villa staat. Roos Vonk, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ziet hetzelfde fenomeen opduiken in bedrijven en andere organisaties: “Werknemers hebben verschillende salarissen, verschillende kamers, verschillende bevoegdheden, en ze meten zich met elkaar.”

Geld op zich maakt niet gelukkig, maar méér verdienen dan je collega’s wél, aldus Vonk. De plaats die je denkt in te nemen in de economische rangorde op je werk, bepaalt immers voor een deel je geluksgevoel. Prompt verwijst ze naar het relatief recente onderzoek van Boyce, Brown en Moore, ‘Money and Happiness – Rank of income, not income, affects life satisfaction’.

Met dergelijke observaties, onderzoeken en afwegingen stoffeert Vonk haar fraai vormgegeven boek ‘Menselijke gebreken voor gevorderden’. Harde kaft, stevig gebonden, duidelijk lettertype, knipogende illustraties en zelfs verwijzingen in de marge naar passages over hetzelfde onderwerp elders in het boek – het is eens iets anders dan de zoveelste slappe paperback. Alleen een register ontbreekt om het plaatje compleet te maken, maar dat hoeft bij dit boek ook niet.

Vonk vertelt pittig, maar houdt het luchtig, vaak zelfs badinerend. Grote psychologische theorieën blijven ver weg, we moeten het stellen met herkenbare Aha’s en leuke weetjes. Toch schuilt er in al die lichtheid heel wat bruikbaars om zich een weg te kunnen banen door het menselijke huishouden.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen