< Terug naar overzicht

Listen voor managers

Auteurs:von Senger Harro
Uitgever:Scriptum Management, 204 blz.
ISBN:90 5594 394 0
Prijs:€19.00

Harro von Senger is sinds 1989 hoogleraar in de Sinologie aan de Duitse universiteit Freiburg im Breisgau. Hij promoveerde er nadat hij voor studiedoeleinden lang in Taiwan, China en Japan had verbleven. Von Senger is als deskundige in het Chinese recht verbonden aan het Schweizerische Institut für Rechtsvergleichung in Lausanne. Hij is bij het grote publiek bekend om zijn boek Strategemen.


De auteur stelt vast dat de Chinese manier van denken en zaakvoeren niet in de westerse economische manier van denken is opgenomen. De Chinese strategemenleer vertrekt van een lijst van 36 spreuken. Al deze spreuken of strategemen kan men zien als tactische tips om een tegenstander of concurrent te slim af te zijn of om met de werkelijkheid die zich aandient om te springen. Elke uitspraak promoot het onverwachte, het sluwe, het tactische spel: ‘andermans mes gebruiken om te doden’, ‘de uitgeputte vijand uitgerust opwachten’, ‘het brandhout onder de ketel uit trekken’, ‘de deur op slot doen en de dief in de kraag vatten’, ‘net doen alsof je gek bent, zonder echt de balans te verliezen’, ‘voor het oog van iedereen de houten loopbrug repareren en heimelijk naar Chencang marcheren’.


Wie in strategemen denkt, doet het onverwachte. Wie blind is voor strategemen, denkt in voorspelbare patronen en komt altijd te laat. “Als iemand voor een probleem buiten de platgetreden paden een oplossing vindt die de tegenspeler verrast, dan getuigt dat volgens de Chinezen van intelligentie en vindingrijkheid. Het is geen wonder dat het Chinese karakter voor wijsheid of intelligentie ook strategeem betekent”, stelt von Senger. “Hoe anders is het in het Westen. De Engelse verlichter John Locke schreef dat de list wel op wijsheid lijkt, maar dat tussen die twee even grote verschillen bestaan als tussen de aap en de mens.”


Harro von Senger heeft zelfs het gevoel dat de strategemenleer, die de list propageert, krampachtig uit onze economische wetenschappen wordt gebannen: “De dominante economische theorie van de homo economicus stelt dat iemand die de list toepast een egoïstische profiteur zou zijn die strikt rationeel handelt.”


Maar is dat ook zo? De auteur toont aan hoe het oosterse en westerse denken van elkaar kunnen verschillen en hoe eng het eigenlijk is alleen westerse redeneringen in ons zaakvoeren toe te laten. Zijn boek leert u de dingen eens anders te bekijken. Het geeft inzicht in de denkpatronen van uw weldra belangrijkste handelspartner en/of concurrent. Een oefening in blikverruiming.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen