< Terug naar overzicht

Labyrintologie, dwalen in loopbaanland

Auteurs:van Aken Teun Reynaert Wouter
Uitgever:Scriptum, 159 blz.
ISBN:978 90 5594 552 8
Prijs:€20.00
[p][i]Labyrintologie, dwalen in loopbaanland[/i] is een avontuurlijke verkenning van loopbaanland. De gidsen van dienst zijn twee Nederlandse arbeidsmarktspecialisten, maar zij lopen zelf verloren in hun eigen doolhof.[/p]

Dit boek gaat over de kunst van het dwalen, toegespitst op het dwalen in loopbaanland. “Want plannen of voorspellen van loopbanen is al heel lang niet meer mogelijk”, argumenteren organisatiesocioloog Teun van Aken en arbeids- en organisatiepsycholoog Wouter Reynaert. “Loopbanen zijn minder voorspelbaar en verlopen steeds grilliger dan vroeger. Wie plant zijn loopbaan nog? Is het niet steeds meer pakken van kansen die voorbij komen?”


Onder labyrintologie verstaan de auteurs de toegepaste wetenschap van het dwalen in loopbaanland. Dwalen, zo beklemtonen ze tot vervelens toe, is in essentie een bewuste activiteit waarbij men iets zoekt, ofschoon men weet dat het men het niet zal vinden met behulp van de gewone zoekmethoden. Het is niet hetzelfde als dolen of verdwalen. Dolen is vaak gedachteloos rondlopen: u weet dat u iets zoekt, maar u weet niet wat. Verdwalen is weer anders: u bent ergens naar op weg en u raakt de weg kwijt, raakt op de verkeerde weg of kan ergens niet meer uitkomen. Tot daar de bevredigende uitleg achter de metafoor dwalen in loopbaanland.


Tot daar ook het bevredigende gevoel bij dit boek. Van Aken en Reynaert verliezen zich samen met de viertal andere auteurs die ze optrommelden in hun eigen labyrint. Ze beschrijven, vanuit andere perspectieven, verschillende landschappen of werelden uit loopbaanland, maar blijven stuk voor stuk hangen in grootspraak en zweverige filosofische deskundigheid. De werelden van de bureaucratie, de technologie, de uitvinders, de Rijnlandse en de Anglo-Amerikaanse werelden, en natuurlijk de virtuele wereld van de nieuwe generatie, passeren de revue. Steeds gaat het om de vraag hoe we in die werelden kunnen vinden wat we niet direct zoeken, maar wat wel waardevol is. Een zoektocht waarbij u als lezer en dwaler, al snel doler of verdwaler wordt. Dwaallichtjes genoeg.


Planning en het potje-dekseltje-denken mogen dan niet meer passen bij huidige loopbanen, dwalen mag dan nog de meeste kans bieden om iets waardevols te vinden, maar een gedetailleerde schatkaart is wel noodzakelijk om in dit dwaalboek de ware en bruikbare inhoud terug te kunnen vinden.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen