< Terug naar overzicht

Hoe maak ik van een olifant weer een mug?

Auteurs:Ijzermans Theo Bender Roderik
Uitgever:Thema, 148 blz.
ISBN:90-5871-244-3
Prijs:€19.00

De Nederlandse psycholoog, psychotherapeut en coach Theo IJzermans (1944) reikte een methode aan om beter om te gaan met emoties en irrationeel gedrag in <i>Beren op de weg, spinsels in je hoofd</i>. Van dat boek, dat hij schreef met Coen Dirkx (Uitgeverij Thema, 1994), gingen al meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank. Ze beschrijven er de Rationele Effectiviteitstraining (RET), die gebaseerd is op de Rationeel-Emotieve Therapie (in de jaren vijftig ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis). De jongste tijd maakt ook de term Rationeel-Emotieve Gedragstherapie opgang. De verschillen in de naamgeving verwijzen naar de context waarin de theorie aangewend wordt. Bij IJzermans en Dirkx is dat vooral het werk, vandaar hun nadruk op training.
Nu schreef Theo IJzermans samen met psycholoog Roderik Bender (1968) een nieuw boek: <i>Hoe maak ik van een olifant weer een mug?</i> De ondertitel, <i>Rationele Effectiviteitstraining voor gevorderden</i>, vat het opzet perfect samen. Na een toelichting over RET, zodat ook beginners kunnen volgen, bespreken de auteurs de functies van verschillende emoties en de irrationele gedachten die daar vaak de oorzaak van zijn. Vervolgens gaan ze dieper in op veelvoorkomende problemen, zoals:

uitstelgedrag
weerstand tegen verandering
schuldgevoel
onzekerheid

Gewapend met vele voorbeelden, proberen de auteurs inzicht te verschaffen in emoties en irrationeel gedrag. Dat inzicht moet leiden tot een betere omgang ermee en een betere vorm van leidinggeven. Geen alleenzaligmakende theorie, wel nuttig.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen