< Terug naar overzicht

Hoe-boek voor de coach

Auteurs:Joost Crasborn & Ellis Buis
Uitgever:Thema, 272 blz.
ISBN:97890 5871 009 3
Prijs:€26.95
Niet de magie van coachen, maar het oplossingsgerichte streven en de praktische methoden staan centraal in het bijzonder nuttige ‘Hoe-boek voor de coach’. De coaches-trainers Joost Crasborn en Ellis Buis bundelen de praktische aspecten in een dertigtal ‘hoe-vragen’. Daarin vinden we bruikbare voorbeelddialogen, vragenlijsten, modellen, technieken en checklists. Zowel de coach, de manager als de coachee kan hier zijn voordeel mee doen.

Het duo gaat ruim in hun ‘hoe-aspecten’. De methoden hangen immers grotendeels af van de doelstelling en de context van het coachingtraject. Iemand begeleiden in een praktisch ontwikkelingsgebied is iets heel anders dan een stresskip te leren omgaan met druk en deadlines. Ook interessant: hoe beïnvloed je je eigen interne saboteurs? “Saboteurs houden niet-effectieve denk- en gedragspatronen in stand. De gewenste verandering zet niet door. Bij een tekort aan energie, een gebrek aan acties of frustraties is het de moeite waard om actief op zoek te gaan naar de interne saboteurs van de gecoachte.”

Vooraf zetten Crasborn en Buis hun visie op coaching uiteen. Daarin nemen ze expliciet afstand van ‘therapie’. Het is hen alleen te doen om het ‘functioneren in de werksituatie’. Bij therapie ligt de focus te vaak op het probleem en het verleden. “Meestal staan bij therapie levensvragen of basisthema’s centraal, die in verschillende contexten voor problemen zorgen.”

Er kan wel een overlap zijn tussen coaching en therapie: “Ervaringen en overtuigingen die iemand in de werksfeer dwarszitten, kunnen elders hun wortels hebben. Wie thuis slecht functioneert, kan dat op het werk ook doen. Wie spanning ervaart op zijn werk, kan privé enorm in de problemen komen. Toch is in dit boek consequent gekozen voor de context van het werk.”


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen