< Terug naar overzicht

Hart voor de zaak

Auteurs:Van Minden Jack
Uitgever:Business Contact, 203 blz.
ISBN:90 254 1594 6
Prijs:€21.00

Dr. Jack van Minden is psycholoog en oprichter van het bureau Psycom in Amstelveen. Dit advies- trainingsbureau richt zich op human resources management. Van Minden is auteur van Alles over psychologische tests, schrijft columns in vakbladen en is een gevraagd spreker op internationale seminaries.

In Hart voor de zaak zoekt Jack van Minden naar de medewerkers die dat stapje extra willen zetten in hun job, die met hart en ziel betrokken zijn bij wat ze doen. Hij spreekt over OCB, Organizational Citizenship Behaviour, oftewel ‘effectief werknemerschap’. “OCB-gedrag maakt geen deel uit van iemands jobbeschrijving, het valt buiten het geëiste en verwachte gedrag, er wordt niet op getraind en niemand krijgt een sanctie als hij dit gedrag nalaat”, legt de auteur uit. Synoniemen voor OCB zijn prosociaal gedrag of buitenrolgedrag. Een OCB’er werkt met enthousiasme, biedt vrijwillig aan overwerk te verrichten, organiseert al eens een borrel en klaagt niet over tijdelijke ongemakken. Hij is altruïstisch, hoffelijk, consciëntieus, inschikkelijk en sportief.

Na zijn (te) uitvoerige begripsbepaling maakt van Minden gelukkig duidelijk hoe u bij werving en selectie deze droommedewerkers eruit vist. Hij illustreert de houding van OCB’ers ten aanzien van klanten en bespreekt hun bijdrage in het teamwork. Hij legt uit hoe de bedrijfscultuur en de manier van leidinggeven nefaste invloed heeft op de overlevingskansen van OCB-gedrag. Zo is het een vaak voorkomende fout dat het management zich niet bezighoudt met deze excellente werknemers omdat die toch al quasi perfect werken. Bijsturing is niet nodig, denkt men verkeerdelijk.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen