< Terug naar overzicht

Gezond arbeidsbeleid

Auteurs:Plug Jan
Uitgever:Uitgeverij Nelissen Soest, 239 blz.
ISBN:90 244 17279
Prijs:€31.00

Jan Plug behaalde een diploma sociale pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gedurende dertig jaar werkzaam geweest in diverse personeelsfuncties en publiceert regelmatig in het Nederlandse HR-tijdschrift Personeelsbeleid. Hij is ook auteur van het boek Arbeidsvoorwaarden, beleid en toepassing.


Plug bekijkt de problematiek van arbeidsverzuim en gezondheid op het werk vanuit een brede invalshoek. Hij bouwt een theorie op over hoe de werkgever het verzuim preventief kan indammen en over hoe de reïntegratie van langdurig zieke werknemers moet verlopen. Dit doet hij evenwel niet zonder eerst een brede bocht te nemen. De auteur legt uit hoe technologische en ergonomische ontwikkelingen, economische evoluties en veranderingen in het maatschappelijk denken over arbeid de omvang en de aard van het verzuim mee bepalen. Zonder inzicht in deze realiteiten, schieten maatregelen tegen ziekteverzuim hun doel voorbij. Jan Plug legt uit: “We leven in het tijdvak van de immateriële arbeidsethos. Werk dient vooral leuk en zinvol te zijn en moet ons in staat stellen initiatief te ontplooien en verantwoordelijkheid te dragen. Het lijkt erop dat de verwachtingen over het werk af en toe te hoog gespannen zijn, wat aanleiding kan geven tot teleurstelling en vermijdend gedrag.”


Ziekte en overspannenheid doen zich voor wanneer de belasting die een individu aankan niet in evenwicht is met de belasting die hij ondervindt. De belasting en de belastbaarheid kunnen van fysieke, psychische of sociale aard zijn. In de combinatie leidt dit tot zes types maatregelen voor een duurzaam arbeidsbeleid, aldus Plug. Een cursus zware materialen tillen is een voorbeeld van het verhogen van de fysieke belastbaarheid. Het verlagen van de sociale belasting kan dan weer door de arbeidsduur te verkorten.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen