< Terug naar overzicht

Econoshock – Geactualiseerde editie

Auteurs:Geert Noels
Uitgever:Houtekiet / Business Contact, 256 blz.
ISBN:97890 8924 108 5
Prijs:€17.50
Zes schokken schudden de economie dooreen en raken iedereen, zowel bedrijven als individuen, zowel economisch, maatschappelijk als financieel. We zullen allen heel wat aanpassingsvermogen nodig hebben. Zo luidt de boodschap van Geert Noels in ‘Econoshock’.

Geert Noels heeft die zeldzame gave om complexe economische en financieel-economische analyses loepzuiver te verwoorden. Dat betekent nog lang niet dat hij ze simpel brengt. Simpele zaken negeren immers het kluwen aan factoren die een vaak beslissende rol spelen. De topman van Econopolis schept wel duidelijkheid. Dat doet hij ook met veel verve in ‘Econoshock’, zijn meest recente boek, waarvan nu al een geactualiseerde editie op de markt is. Wie zijn boek afsluit met conclusies voor beleggers (wat Noels aan zichzelf en zijn vaak trouwe lezers wel verplicht is), mag wat extra actualisatiewerk niet uit de weg gaan.

In ‘Econoshock’ toont Noels nog een andere eigenschap: hij durft zijn nek uit te steken. Dat doet hij hier zelfs met de afbakening van zes schokken die iedereen raken op deze wereld, zowel economisch, maatschappelijk als financieel. Het gaat hierbij niet alleen om de jongste financiële crisis. Die is veeleer een uiting dan een aanleiding van wat er momenteel aan de hand is: we beleven een megashock die de pijlers van het kapitalisme zoals wij dat kennen, zal veranderen. Niet langer de behoeften van het individu, maar de behoeften van de gemeenschap zullen centraal staan in het nieuwe tijdperk.

Al zal dat niet bepaald vanzelf gebeuren. De huidige bedrijven en instellingen zullen blijk moeten geven van een stevig aanpassingsvermogen en de moed hebben om op lange termijn te kijken en investeren. Ook individuen ontsnappen niet aan de noodzaak tot aanpassingen.

Over welke zes schokken heeft Noels het?
1 De opkomst van het Oosten.
2 Het einde van de goedkope fossiele brandstoffen.
3 De financiële crisis.
4 De demografische evolutie.
5 De ICT-revolutie.
6 De opwarming van de aarde.

Geen boek voor de HR-manager? Uiteraard wél. Dit is zo’n uiteenzetting die uw visie aanscherpt en ook bepaalde beslissingen in uw organisatie danig kan beïnvloeden. Uiteraard hoeft u het niet met alles eens te zijn. Maar ook dan zal dit boek een stevige sparringpartner voor discussies en zelfs voor strategische argumentaties zijn.

Noels heeft ook een expliciete boodschap voor HRM’ers: “Hanteer een competentiegericht HR-beleid. Haal het beste uit de beschikbare mensen in elke leeftijdsfase, met respect voor de capaciteiten van elk individu. Succesvolle landen hebben er altijd op toegezien dat ze hun menselijk potentieel volledig ontwikkelden: mannen én vrouwen, alle culturen, alle geloofsovertuigingen, alle seksuele geaardheden…”

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen